Buktak a bankbetéten a háztartások
2018.04.05
Tavaly a részvények és a nyugdíjpénztárak hozták a legnagyobb árfolyamnyereséget a lakosságnak. A legtöbb friss pénz hitelpapírokba és készpénzbe, illetve bankbetétbe ment – ezek hozama viszont negatív lett - írja a Világgazdaság.

Sokat takarékoskodtak, de az árfolyamok emelkedésébõl is szépen profitáltak tavaly a háztartások. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint az év végén a háztartások pénzügyi eszközeinek mennyisége 47 829,6 milliárd forint volt, 7,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ez részben annak köszönhetõ, hogy 2017-ben összesen 2145,5 milliárd forintot sikerült félretenniük, másrészt a jól teljesítõ piacokon is nyertek 1188,4 milliárdot.

A legtöbb nyereséget a részvények és a cégekben lévõ részesedések átértékelõdése hozta a kisbefektetõknek, ezeken összesen 1128,3 milliárd forintot kerestek.
A cégekben lévõ háztartási részesedések értéke fõleg ennek köszönhetõen hízott 19 825,6 milliárd forintra 2017 végére. Ennek a legnagyobb része egyéb tulajdonosi részesedés volt, 13 162,1 milliárd forintnyit tett ki a háztartásoknál ez a vagyontípus.

 A kisbefektetõk emellett több mint 4200 milliárd forintot tartottak befektetési jegyekben is. Tõzsdei részvényekben az év végén 787 milliárd, nem tõzsdei részvényekben 1674,8 milliárd forintot tartottak a kisbefektetõk. Mindegyik adat történelmi rekordnak számít. 

Tavaly szárnyaltak a tõzsdék, a lakosság ennek ellenére csak óvatosan fektetett be friss pénzt a részvénypiacon. A jegybank adatai szerint tõzsdei részvényekbe egész évben mindössze 27,7 milliárd forint új megtakarítást tettek a kisbefektetõk, ennek azonban több mint nyolcszorosát keresték a ralin: 224,3 milliárd forintot.

A részvények mellett a nyugdíjpénztári megtakarításokon kerestek sokat a kisbefektetõk. Tavaly a biztosítási tartalékokon 111,2 milliárd forintnyi árfolyamnyereség keletkezett, ebbõl 42,5 milliárd volt az életbiztosítások hozama, a többit a nyugdíjkasszák érték el. A csaknem 70 milliárd forintos hozam nem meglepõ, az MNB már korábban közzétette, hogy az önkéntes pénztárak kiváló hozamokat értek el tavaly is, az átlagos hozamuk 6,91 százalékos lett, ami csaknem 5 százalékos reálhozam. 

A lakosságnak az év végén több mint 1955 milliárd forintja volt különféle életbiztosításokban, a nyugdíjpénztárak egyéni számláin lévõ összeg is meghaladta az 1700 milliárdot, ebben benne van a magánnyugdíjpénztárakban lévõ, mintegy 255 milliárd forint is. Nemcsak a befektetések, de a parlagon heverõ pénzek mennyisége is nõtt tavaly.