Nõtt a magyar ipar termelése
2018.04.08
Idén februárban az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elsõ becslése szerint.

A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítást megelõzõvel. A termelés az év elsõ két hónapjában 5,4 százalékkal nagyobb volt, mint az elõzõ év azonos idõszakában. Eszerint a szezonálisan és munkanaptényezõvel kiigazított ipari kibocsátás februárban az elõzõ hónaphoz képest 0,5 százalékkal emelkedett.

A KSH becslésére reagálva Virovácz Péter, az ING Bank vezetõ elemzõje kifejtette, az új kapacitások folyamatos beindulásával a következõ hónapokban gyorsuló ipari termelési trend alakulhat ki, és ezt a legutóbbi üzleti felmérések – így a BMI trendje – is alátámasztják. Idén 8 százalékos növekedést várnak, a tervezett új kapacitások beindulását is feltételezve – tette hozzá.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzõje kiemelte, a várakozásoknak megfelelõen lassult februárban januárral szemben az ipari termelés növekedési üteme, ami összhangban van a német és a cseh ipar februári lassulásával. Az év elejétõl a tavalyihoz képest élénkülõ ipari termelésre számítanak, idén összességében 7 százalék fölé gyorsulhat az ipari termelés növekedése a tavalyi 4,8 százalék után, ami jelentõs mértékben hozzájárulhat a GDP-növekedés idei gyorsulásához.