Nõtt a külkereskedelmi termékforgalom
2018.04.10
Idén februárban az export euróban számított értéke 5 az importé 4,5 százalékkal emelkedett az elõzõ év azonos idõszakához képest. A külkereskedelmi többlet 72 millió euróval nõtt – idézi a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elsõ becslését a Világgazdaság.

Idén februárban a kivitel értéke 8,5 milliárd eurót (2652 milliárd forintot), a behozatalé 7,7 milliárd eurót (2391 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi többlet 838 millió euró (261 milliárd forint) volt. A kivitel 81, a behozatal 79 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Az egy évvel korábbihoz képest 2018 februárjában az export euróban számított értéke 5,0, az importé 4,5 százalékkal nõtt.

Januárban az export euróban számolt értéke 10,2, az importé 9,1 százalékkal nõtt. A külkereskedelmi aktívum 135 millió euróval 698 millió euróra emelkedett. A külkereskedelmi aktívum januári értéke szeptember óta januárban volt a legnagyobb és fél év csökkenés után másodszor haladta meg az egy évvel korábbit.

A gépek, szállítóeszközök kivitele a tavalyi 4,8 százalék után 10,0 százalékkal nõtt, a feldolgozott termékeké 10,4 százalékkal, az élelmiszereké 13,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
Importban a tavalyi egész éves 11,0 százalék után 17,4 százalékosra ugrott a feldolgozott termékek behozatalának növekedési üteme és 6,4 százalékos növekedést mutattak a gépek, szállítóeszközök, míg az élelmiszerimport 15,7 százalékkal haladta meg a tavaly januárit.

A robusztus belsõ kereslet, az élénkülõ fogyasztás és dinamikusan növekvõ beruházások importnövelõ hatását ellensúlyozhatta a kedvezõ európai konjunktúra, valamint újabb exportkapacitások folyamatos üzembe helyezése. Az elsõ két hónapban impozánsan bõvülõ külkereskedelmi többlet arra utal, hogy az erõs belsõ kereslet mellett a külkereskedelmi egyensúly javulása is hozzájárul a GDP növekedéséhez, a GDP akár érdemben gyorsulhat a tavaly év végi növekedési ütemhez képest is – kommentálta a KSH adatait Mikula Péter, a Takarékbank makrogazdasági elemzõje.

Hozzátette, az év egészében arra számítanak, hogy a külkereskedelmi többlet mintegy 200 millió euróval 7,88 milliárd euróra mérséklõdik a tavalyi 8,08 milliárd euróról, így összességében enyhén rontja a GDP növekedését, de jóval kisebb mértékben, mint a tavalyi évben. Így a GDP növekedési üteme 4,5 százalékra gyorsulhat, de nem zárható ki még ennél dinamikusabb növekedés sem – fûzte hozzá az elemzõ.