Az AM Best pozitívra módosította a globális viszontbiztosítási iparági kilátásokat
2024.06.18

Az AM Best hitelminősítő intézet stabilról pozitívra módosította a globális viszontbiztosítási ágazatra vonatkozó ágazati kilátását, arra hivatkozva, hogy a viszontbiztosítók nyereségmarzsai várhatóan stabilak lesznek, és várhatóan fennmarad a biztosítási fegyelem.

Ez az első alkalom, hogy az AM Best a globális viszontbiztosítási piacra vonatkozó kilátásai pozitívak.

A hitelminősítő először 2014 augusztusában fordult negatívan a viszontbiztosítási ágazatra, amikor a lanyha piac csúcspontján az összes fő ügynökség ezt az álláspontot képviselte.

Az AM Best aztán 2018 decemberében stabilra módosította a globális viszontbiztosításra vonatkozó kilátását, arra hivatkozva, hogy akkoriban stabilabb volt az árazás, az alternatív tőke megtartotta az árazási fegyelmet, míg az előző két év súlyos veszteségei után a többlettőke támogatta a viszontbiztosítási üzletágakat.

Gyorsan előretekintve a legutóbbi kemény piaci időszakban, ahol a kilátásokat mostanáig stabilan tartották, úgy tűnik, az AM Best egyre magabiztosabb a viszontbiztosítók jövőbeli kilátásait illetően. A jövedelmezőség mellett az AM Best kiemeli a viszontbiztosítási tőkeszolgáltatók számára sokkal kedvezőbb feltételek új valóságát is az egész piacon.

Ez annak ellenére van így, hogy a közelmúltban tapasztalt keményedés mára lelassult, mivel az AM Best megjegyzi, hogy „a biztosítási fegyelem megmarad, és a haszonkulcsok továbbra is elég egészségesek ahhoz, hogy a közelmúltban tapasztaltnál nagyobb veszteségtevékenységet felszívják”.

Carlos Wong-Fupuy, az AM Best szenior igazgatója az újonnan pozitív ágazati kilátásokkal kapcsolatban kifejtette, hogy „a természeti katasztrófák okozta fokozott kártevékenység és az általános gazdasági bizonytalanság miatt a fedezetek iránti kereslet továbbra is erős. Figyelembe vettük a kamatlábaknak az eredetileg vártnál lassabb csökkenésére vonatkozó várakozásokat is, amelyek rövid távon valószínűleg támogatják az erős hozamokat."

A viszontbiztosítási árrések javultak és stabilizálódtak - jegyzi meg a hitelminősítő -, köszönhetően a szerződések átárazására és a szigorúbb feltételek bevezetésére irányuló erőfeszítéseknek, amelyek a célzottabb, megnevezett veszélyekre vonatkozó fedezetek, az aggregált fedezetek iránti étvágy csökkenése, az arányosról a veszteségen felüli fedezetekre való áttérés és a kötési pontok erőteljes növekedése formájában valósultak meg.

A hitelminősítő ügynökség azt is megjegyezte, hogy a nagyobb viszontbiztosítók növekednek, és bővítik viszontbiztosítási könyveiket a magasabb viszontbiztosítási díjak, a minőségbe való menekülés és a cedensek megnövekedett keresletének köszönhetően.

Annak ellenére, hogy a kárhányadokat befolyásolták a 2024 első negyedévében bekövetkezett nagy események, az AM Best szerint a viszontbiztosítók kockázatvállalási árrései és évesített tőkehozamai továbbra is erősek.

Tovább erősítve az AM Best viszontbiztosítási ágazatról alkotott véleményét, a hitelminősítő szerint továbbra sem várható, hogy új szereplők megzavarják a jelenlegi piaci fegyelmet, hozzátéve, hogy véleménye szerint a konszolidáció és a minőségbe való menekülés valószínűbb.

„Az AM Best úgy véli, hogy a 2023-ban tapasztalt kivételes tőkehozamokat valószínűleg nem lehet ilyen magas szinten megismételni, de arra számít, hogy a viszontbiztosítók a közeljövőben az underwriting fegyelemre összpontosítanak” - zárta Wong-Fupuy.