WTW: Az amerikai kereskedelmi biztosítási árak 6,3%-kal emelkedtek az első negyedévben
2024.06.20

2024 első negyedévében az amerikai kereskedelmi biztosítások 6,3%-os áremelkedése összhangban volt a járvány utáni trenddel, és a negyedéves 6% körüli áremelkedés stabil maradt - derül ki a WTW viszontbiztosítási bróker legutóbbi Commercial Lines Insurance Pricing Survey (CLIPS) felméréséből.

A 2024 első negyedévére vonatkozó 6,3%-os általános növekedés majdnem megegyezik a CLIPS-tanulmányban résztvevők ugyanezen csoportjának 2023 negyedik negyedévére vonatkozó arányával.

Mindazonáltal a WTW megjegyzi, hogy néhány fedezet kiemelkedik a többi közül. Ezek közé tartozik az esernyős felelősségbiztosítás, amely az elmúlt néhány évben jelentős áremelkedést mutatott, és a tavalyi év eleje óta negyedévente kétszámjegyű áremelkedés volt tapasztalható.

A WTW a kereskedelmi ingatlanok díjszabási tevékenységét vizsgálva kiemeli, hogy 2021 első negyedévétől 2022 negyedik negyedévéig a negyedéves díjemelkedések egyszámjegyűre lassultak. Azóta azonban a tarifák emelkedést tapasztaltak, és az elmúlt öt negyedévben kétszámjegyű növekedést mutattak.

Míg a tanulmányban részt vevő cégek által jelentett általános árváltozás pozitív volt, néhány sorban, például a ciberénél, az elmúlt néhány negyedévben árcsökkenés következett be, a legutóbbi negyedévben egyszámjegyű árcsökkenésbe lépve. Ez a 2020 közepétől 2022 harmadik negyedévéig tartó jelentős díjemelkedést követi.

Az igazgatói és tisztségviselői felelősségbiztosítás (D&O) a piac másik olyan területe, ahol 2024 első negyedévében alacsony vagy közepes egyszámjegyű csökkenés volt tapasztalható, bár ez javulást jelent a korábbi negyedévekben tapasztalt kétszámjegyű szintekhez képest.