Jövõre veszélybe kerülhetnek a nyugdíjalapok
2011.12.02
A világ 100 legnagyobb multinacionális vállalatához tartozó nyugdíjalapok összesített hiánya egy év alatt 70%-kal, 290 milliárd euróra hízott, a rekord szintû befizetések ellenére – derül ki az LCP tanácsadó cég elemzésébõl.

A többek között biztosítási kockázatok vizsgálatával is foglalkozó Lane Clark and Peacock 2011-es „European Pensions Briefing” címet viselõ jelentése szerint az FTSE 100 részvényindexbe tartozó vállalatok nyugdíjalapjainak hiánya egyedül az idei évben 120 milliárd euróval nõtt.

Az LCP partnere, Alex Waite szerint a munkavállalói juttatások – így a nyugdíjak – elszámolására és közzétételére vonatkozó új IAS 19 szabályok, a volatilis piacok és a szabályozásbeli bizonytalanságok további nyomást jelentenek a vállalatok számára, a nyugdíjalapok reformját illetõen.

Waite szerint a nyugdíjalapok idén keletkezett finanszírozási hiánya nagyságrendileg a görög mentõcsomaggal egyezik meg. „2011 bebizonyította, attól még, hogy az év rosszul kezdõdik, nem jelenti azt, hogy nem folytatódhat még rosszabbul” – tette hozzá Waite.

Az LCP tavalyi jelentésében még azt a becslést olvashattuk, hogy 1:10-hez annak az esélye, hogy a nyugdíjalapok hiánya 100 milliárd eurót meghaladó mértékben növekszik. Valójában, az év eddig eltelt részében a deficit összesítve mintegy 120 milliárd euróval nõtt.

A tanácsadó cég szerint a szabályozási kockázat az egész kontinens nyugdíjalapjait fenyegeti. Az LCP külön kiemelte a Szolvenia II-ben rejlõ veszélyeket, amely Európa-szerte számos nyugdíj-alap fenntarthatóságát alááshatja.

Az új nyugdíj-számviteli szabályok további kockázatot jelenthet a multinacionális cégek számára, a mostani gazdasági körülmények között. Sok vállalat számára az IAS 19 által elõírt közzétételi szabályok már 2011 év végén hatályba lépnek.

Az új számviteli szabályok fényében az elemzõk, hitelezõk és részvényesek alaposan át fogják tekinteni a cégek 2011-es éves jelentését. A piac azon cégeket egyértelmûen pozitívan fogja értékeleni, amelyek megtették a szükséges lépéseket a nyugdíj kockázatok kezelésére – közölte a tanulmány egyik szerzõje.

A legfontosabb változások a munkavállalói juttatásokat, vagyis az IAS 19 számviteli és közzétételi elõírásait illetõen a következõk:

  • A „folyosó módszer” megszûntetése: ez elsõsorban a holland társaságokat érinti majd. A módszer eddig lehetõvé tette a biztosításmatematikai nyereségek és veszteségek adott összeghatárig történõ elhatárolását, a fennmaradó összegnek pedig az eredmény terhére történõ amortizációját. A módszer megszûntetésével nagyságrendileg 16 milliárd euróval csökkenthet a társaságok saját tõkéje a társaság becslése szerint.
  • Megszûnik a várható hozam elszámolhatósága is: ez az FTSE Global 100 indexbe tartozó 66 cég nyereségét mintegy 14 milliárd euróval csökkenti majd.
  • A közzétételi követelmények szigorítása