Nagyon pörög az építõipar
2018.04.14
Februárban az építõipari termelés volumene 26 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a Központi Statisztikai Hivatal szerint. Mindkét építményfõcsoport termelése nõtt: az épületek építésének volumene 19,8, az egyéb építményeké 40,1 százalékkal. Az ingatlan.com szakértõje szerint idén erõsödhetnek a magánszektorban megvalósuló lakásépítési beruházások.

Az építõipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 24,9, az egyéb építményeké 44,9, a speciális szaképítésé 21,4 százalékkal nõtt.

A megkötött új szerzõdések volumene az elõzõ évihez képest 0,7 százalékkal emelkedett,
ezen belül az épületek építésére kötött szerzõdéseké 45,9 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 51,4 százalékkal emelkedett.

Februárban elsõsorban közútfejlesztési munkákra kötöttek nagy értékû új szerzõdéseket. Az építõipari vállalkozások hó végi szerzõdésállományának volumene február végén 92,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerzõdések volumene 4,3, az egyéb építményeké 145,4 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelõtt.

Az év elsõ két hónapjában elért 33,5 százalékos növekedés alapján az idén legalább 15-20 százalékos növekedésre lehet számítani az épület- és lakásépítések dinamikájától függõen – közölte Balogh László, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje. A szakember utalt rá, hogy a tavalyi eredményekhez nagyban hozzájárultak uniós és állami fejlesztések, idén viszont erõsödhetnek a magánszektorban megvalósuló építõipari, ezen belül is a lakásépítési beruházások.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy egyre égetõbbé válik a lakásépítéseket érzékenyen érintõ áfakérdés. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis csak a 2019 végig elkészült lakásokra vonatkozik a kedvezményes, 5 százalékos áfa. Márpedig több lakásfejlesztõ a kapacitáshiány miatt kénytelen volt már most átütemezni a kivitelezést és több átadás 2020 utánra csúszhat, ami – ha érvényben maradnak a mostani szabályok – a vevõk számára több mint 20 százalékos áremelkedést jelenthet. A lakásépítési kedvet is befolyásolja az áfa körüli bizonytalanság, erre utal, hogy februárban az épületépítésekre vonatkozó új szerzõdések 46 százalékkal esett vissza éves szinten.