Az Egyesült Államokban a szélsőséges tűzesetek gyakorisága 20-szorosára nő
2024.06.28

A Deep Sky - egy kanadai szén-dioxid-eltávolítási projektfejlesztő cég -jelentése szerint az Egyesült Államokban a szélsőséges tűzveszély gyakorisága 20-szorosára nőtt.

A Deep Sky Research és az erdőtűzkockázati modellje azt mutatja, hogy ami korábban évszázadonként egyszer fordult elő - széleskörű, szélsőséges tűzveszély -, az most az éghajlatváltozás miatt 5 évente fordul elő.

Emellett a modell azt mutatja, hogy a maximális tűzveszély Észak-Amerikában körülbelül 15-szörösére emelkedett.

Egyes régiókban, például Közép-Colorado-ban és Új-Mexikó északi részén a korábbi évekhez képest lényegesen szélsőségesebb tűzveszélyes időjárás tapasztalható. Eközben Közép-Kaliforniában riasztóan megnövekedett a szélsőséges tűzveszélyek száma.

Az erdőtűzkockázati modell másik fontos felfedezése, hogy ezek a kockázatok nemcsak növekednek, hanem fel is gyorsulnak.

Az éghajlatkutatók ezt a fokozódó súlyosságot és gyakoriságot "ördögi körnek" nevezik, amelyben az éghajlatváltozás rontja a tűz időjárási körülményeit, ami nagyobb és pusztítóbb erdőtüzekhez vezet, amelyek jelentős szén-dioxid-kibocsátással járnak, és ezáltal tovább súlyosbítják az éghajlatváltozást.

Max Dugan-Knight, a Deep Sky klímaadatokkal foglalkozó kutatója így nyilatkozott: "A Deep Sky Research újszerű megközelítést alkalmaz az éghajlatváltozás hatásainak előrejelzésére. A kockázatértékelési megközelítés, ahogyan a biztosítási ipar is alkalmazza, segíthet előre jelezni a katasztrófákat. Az erdőtüzek esetében a gyakoriság és a súlyosság növekedését a szélsőséges tűzveszélyes időjárás változásai okozzák."