Komoly gondokat okoz a belvíz
2018.04.17
Komoly gondokat okoz a belvíz, jelentõsen megnehezítve a tavaszi vetést A magasabban fekvõ területeken már körülbelül két hete megkezdték a munkálatokat a gazdálkodók – írja a Magyar Idõk.

A mélyebb fekvésû tájakon még mindig a belvíz hátráltatja a termelõket. Petõházi Tamás, a Gabonatermesztõk Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a lapnak elmondta: az országban 100-150 ezer hektárra tehetõ azon területek a nagysága, amelyekre 2-3 hétig még biztosan nem tudnak munkagépekkel rámenni a gazdák. Az Alföldön például még mindig jelentõs az egyelõre megközelíthetetlen parcellák aránya, és lesznek olyan parcellák – pár száz hektár –, amelyek idén kimaradnak a tavaszi vetésbõl.

A vetésszerkezet idén is változatlan maradhat, az arányokban azonban lehet némi eltolódás. Elképzelhetõ, hogy kissé visszaesik majd a szója vetésterülete, helyette az egyre népszerûbbé váló napraforgó kerülhet a földekbe. Elképzelhetõ az is, hogy ha májusra a felvásárlási árak elérik a tonnánkénti ötvenezer forintot, a korábbinál nagyobb területen vetnek kukoricát a gazdák.