Védjük a családot a kullancsok ellen!
2018.04.22
Április közepétõl hétrõl hétre nõ a kullancsveszély Magyarország egész területén, mely egészen õsz végéig kitart. Ráadásul már nemcsak az erdõkben, réteken kiránduláskor kell tartanunk a vérszívóktól, hanem a városok parkjaiban is összeszedhetjük õket egy délutáni séta alkalmával. Zala, Vas, Somogy, Nógrád és Pest megye egyes területei a legveszélyeztetettebbek. A nagy átlagot tekintve minden negyedik kullancs fertõzött Lyme-kórral vagy agyvelõgyulladással - figyelmeztet a Felelõs Szülõk Iskolája - csalad.hu.

Hogyan védhetjük meg gyermekünket?

A fertõzések elkerülése érdekében a legbiztosabb megoldás a védõoltás, ez viszont csak egy éves kortól kezdhetõ el, és csak agyhártyagyulladás ellen jelent biztosítékot, a Lyme-kór ellen még így sem tehetünk semmit.

A bõrre fújható kullancsriasztók többsége pedig olyan hatóanyagokat tartalmaz, amely csak 30%-os koncentráció felett fejti ki védõhatását, így viszont már jelentõs mennyiség szívódik fel belõle a szervezetbe a bõrön át, ami még felnõtteknél is mellékhatásokkal járhat, de a gyermekeknél még nagyobb eséllyel okozhat, például fejfájást, szédülést vagy hányingert. Emiatt a legtöbb gyermekeknek szánt készítmény nem is tartalmaz ilyen mennyiséget, így viszont csak hamis biztonságérzetet ad a kullancsok távol tartásában.

Kullancs fertõzés esetén is fizet a biztosító

Bár a Lyme-kór ellen nincs biztos védelem, az idõben felismert és kezelt betegség jó eséllyel szövõdmény nélkül gyógyítható. Ez viszont gyermekeknél és felnõtteknél is több hetes gyógyulással, akár kórházi benntartózkodással és jókora gyógyszeres kezeléssel jár, ami nem kis költség. Ma már azonban van olyan biztosító, többek között a Genertel is, ahol online köthetõ ingyenes kullancsveszély biztosítás, ami kullancscsípés okozta megbetegedés esetén fizet. Ráadásul az egy háztartásban élõk számára elég, ha egy valaki regisztrál az ingyenes biztosításra, ami érvényes a háztartás többi tagjára is, akár itthoni vagy külföldi kullancscsípés esetén is.

(Család.hu)



AJÁNLJUK

2018. április
Hé Ke Sze Csü Pé Szo Va
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Összes esemény
HASZNOS INFORMÁCIÓK
CSALÁDOK OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNYE
CSALÁDI ADÓKEDVEZMÉNY
ANYASÁGI TÁMOGATÁS
CSALÁDI PÓTLÉK
MUNKAHELYVÉDELMI AKCIÓ
ELSÕ HÁZASOK KEDVEZMÉNYE
ÉTKEZÉSI DÍJKEDVEZMÉNY
GYERMEKGONDOZÁSI DÍJ (GYED)
GYERMEKEK UTÁN JÁRÓ SZABADSÁG
GYERMEKÁPOLÁSI TÁPPÉNZ
RENDSZERES GYERMEKVÉDELMI KEDVEZMÉNY
GYET
GYERMEKNEVELÉSI TÁMOGATÁS (GYET)
GYERMEKGONDOZÁST SEGÍTÕ ELLÁTÁS
TANKÖNYV TÁMOGATÁS
CSECSEMÕGONDOZÁSI DÍJ (CSED)