Hasít az MKB
2018.04.22
Közel egy évtizede nem látott, 19,2 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el tavaly az MKB Bank, ráadásul a bankok jó részével ellentétben nem a céltartalék-visszaírásoknak köszönhetõ a 14 % fölötti tõkearányos megtérülés. Teljesítõ vállalati hitelállományuk több mint 20 %-kal emelkedett - írja a Portfolio.

Elfogadta az MKB közgyûlése a társaság éves jelentését. Balog Ádám vezérigazgató bejelentése szerint egy három évig tartó átalakulási folyamat eddigi legsikeresebb évén van túl az MKB. A tavalyi év volt az elsõ olyan év a társaság közel 70 éves történetében, amikor teljes egészében magánkézben volt.
2017-ben 20,7 milliárd forintos adózás elõtti eredményt ért el a bank, ami közel háromszorosa az egy évvel korábbinak. A bank így két év alatt megkereste a tulajdonosok által 2016-ban kifizetett vételárat.

A legnagyobb kihívás a 2021-ig tartó stratégia megalkotása volt, amelynek három alappillére a tradíció, az innováció és az együttmûködés. 

Az MKB teljesítõ vállalati portfóliója több mint 20%-kal növekedett (ezen belül a kkv-hitelek 30%-kal), a nem teljesítõ hitelekkel együtt is bõ 10%-os a bõvülés 2017-ben. Körülbelül 9%-os részesedést értek el az MNB három NHP-programjának átlagában, túlteljesítették PHP-vállalásaikat és 20% feletti részesedést értek el a Széchenyi Kártya területén.

A teljes ügyfélkövetelés-állomány stagnált még a társaságnál, a lakossági üzletágban ugyanis a követelésértékesítések miatt még csökkent az állomány - válaszolta a Portfolio kérdésére a vezérigazgató.

Jelentõs erõforrásokat mozgósítottak a lakossági üzletágban is: a lakáscélú hitelek kihelyezése közel 37 milliárd forint volt a banknál tavaly, ami közel 140%-os éves növekedést jelent. A 420 milliárdos privátbanki vagyon több mint 8%-kal magasabb az egy évvel korábbinál.

A kamateredmény csökkent, a díj- és jutalékbevételek viszont nõttek a pénzintézetnél és a treasury teljesítménye is javult, az eredményjavulás elsõsorban a vállalati ügyfelek aktivitásának növelésével magyarázható.

Gõzerõvel digitalizál a bank, zajlik a core rendszer megújítása, és sikeres kezdeményezéseik vannak fintech területen. Videóchat fejlesztést, wealth management szoftvereket, PSD2-s innovációkat szállítanak a banknak a kiválasztott partnerek.