Varga Mihály: változatlanok a célok
2018.04.23
A választások eredménye megerõsítette, hogy a gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak, így a következõ években is a tartós, évi 4 százalék körüli növekedés, a stabil pénzügyi alapok fenntartása, az államadósság csökkentése, az államháztartási hiány további mérséklése, a munkanélküliség csökkentése és a teljes foglalkoztatás megvalósítása kiemelten fontos marad – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt pénteken.

Varga Mihály a Magyar Bankszövetség éves testületi ülésén kiemelte: továbbra is szeretnék elérni, hogy 2022-ig az államadósság GDP-hez mért aránya a maastrichti elõírásoknak megfelelõen 60 százalékra, vagy még inkább az alá csökkenjen.

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke beszámolt arról, hogy a bankszövetség még a kormánynál is optimistább, 4,5 százalékos GDP-bõvülést vár idén.

Kifejtette, 2017-ben a magyar bankrendszer kiemelkedõ, 600 milliárd forintot meghaladó adózás utáni nyereséget ért el, hosszabb távon azonban – már 2018-ban is -, szektor szinten az 1 milliárd euró, azaz mintegy 300 milliárd forint körül lehet a reálisan elérhetõ nyereség.

A gazdaságban 2018-ban várakozásaik szerint nem lesz inflációs nyomás, a szövetség a következõ idõszakban is 310-315 forint/euró árfolyamot vár – közölte.