Minden idők legkorábbi 5-ös kategóriájú hurrikánja, a Beryl tombol a Karib-tengeren
2024.07.04

A 2024-es szezon első hurrikánja, a rendkívül veszélyes Beryl hurrikán - minden idők legkorábbi 4-es kategóriájú hurrikánja - vasárnap este a Szélrózsa-szigetek felé tartott, erős szeleket és villámárvizeket hozva hétfőn - közölte az Egyesült Államok Nemzeti Hurrikánközpontja.

A Beryl 4-es kategóriájú hurrikánként, heves esőzésekkel, 150 mérföld/órás maximálisan fenntartható széllel és életveszélyes viharhullámmal érte el hétfő reggel a Grenadine-szigetekhez tartozó Carriacou-szigetet - jelentette a CNN.

A Beryl bevonul a történelembe azzal, hogy idő közben 5-ös erősségű hurrikánná alakult, amire nem volt még példa a hurrikánszezonok ennyire korai szakaszában.

Ez a legerősebb hurrikán, amely a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet 1851-es adatfelvétele óta utat tört magának a térségben.

"A hurrikánok nem tudják, milyen hónap van, csak azt, hogy milyen a környezetük" - mondta Jim Kossin, a First Street Foundation tudományos tanácsadója és hurrikánszakértő a CNN-nek. "Beryl rekordokat döntöget június hónapban, mert azt hiszi, hogy szeptember van."

A Beryl hurrikán áradása áramkimaradásokat okozott, és a viharhulláma hétfőn áradást okozott Grenada, Barbados, a Grenadine-szigetek és Tobago egyes részein - közölte a Nemzeti Hurrikánközpont.

A Beryl gyors megerősödése a szokatlanul meleg óceáni vizek miatt annak a jele, hogy a 2024-es hurrikánszezon szokatlanul súlyos lesz.

Kossin szerint a Beryl rekordot döntő ereje az óceáni meleggel kombinálva "minden bizonnyal emberi ujjlenyomatot hagyott maga után".

A Beryl által hozott hurrikán erejű szelek 40 mérföldre terjedtek ki a középpontjától, a trópusi vihar erejű szelek pedig 125 mérföldet értek el, sőt 250 km/h-s széllőkéseket is mértek.

A Nemzeti Hurrikán Központ szerint a Beryl életveszélyes viharhullámai a vízszintet 6-9 lábnyira emelik a normál árhullámok szintje fölé.

Az erős hurrikán földet érése után a hullámok életveszélyes szakadó áramlatokat és hullámokat is kavarhatnak, és veszélyeztethetik a halászokat és a kisebb hajókat.

Legalább hét halálos áldozata van már a Beryl hurrikánnak - írta a CNN.