London szerint 5 százalék körül nõtt a magyar GDP
2018.04.28
Londoni pénzügyi elemzõk szerint valószínûleg továbbra is kiemelkedõen gyors volt, de egyben tetõzhetett is a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok növekedési üteme az idei elsõ negyedévben. A magyar gazdaság növekedése a legfrissebb City-beli elõrejelzés szerint elérhette az 5 százalékot - írja a vg.hu.

Az egyik legnagyobb londoni székhelyû globális pénzügyi-gazdasági elemzõház, a Capital Economics közgazdászai a térség idei növekedési kilátásairól összeállított prognózisukban közölték: modellszámításaik arra utalnak, hogy a közép-európai EU-térség hazai összterméke (GDP) éves összevetésben 4,5-5 százalékkal bõvülhetett 2018 elsõ három hónapjában, annak ellenére is, hogy a régió kulcsfontosságú euróövezeti exportpiacain a legutóbbi aktivitási adatok és felmérések lanyhuló lendületet jeleznek.

A ház növekedési elõrejelzõ modellje (GDP Tracker) azt valószínûsíti, hogy a magyar gazdaság hozzávetõleg 5 százalékos éves ütemben nõtt az elsõ negyedévben. Portugáliát 4-5 év alatt behozzuk, Olaszországot pedig 10 év alatt érhetjük utol az egy fõre jutó GDP alapján – mondta március végén Suppan Gergely, a Takarékbank vezetõ elemzõje.