A hiúság mozgatja költekezési szokásainkat
2018.05.01
Egyre többet költenek a családok, de a növekedés üteme nem kiszámítható. A legtöbbet mobiltelefonra költünk, aminek az oka "a hiúság". Tisztán látható következményei vannak a béremeléseknek, ugyanis az elmúlt öt évben folyamatosan nõ a családok boltos költekezése. Az egyes termékcsoportokat nézve azonban nem egyforma a változás – írja a blokkk.com.cikke alapján a vg.hu

Mivel az infláció visszafogott volt, és az emelésekkel több pénzünk van, az üzletek forgalma az elmúlt öt évben ötödével emelkedett. Az átlaghoz képest ugyanakkor egyes termékek vásárlása nagyobb ütemben ugrott meg.

Azzal, hogy az életmódunk folyamatosan változik, módosulnak a vásárlási szokásaink is, így a digitalizációval kapcsolatos termékek is jobban elõtérbe kerülnek. Minden bizonnyal ez lehet az oka annak, hogy a változások ütemét nézve a telefonpiac áll a csúcson, ahol egyre nagyobb teret kapnak az okostelefonok. A családok több mint 70 százaléka egyébként már rendelkezik okostelefonnal.

Emellett egyre több bútort és mûszaki cikket is veszünk, ami az élénkülõ lakáspiacnak köszönhetõ.

A digitalizációs orientálódás mellett – szerencsére – egyre nagyobb divat a sportos, egészséges életmód, így kiugróan sokat költünk sportszerekre, fitness-bérletekre.

Költekezésünknek egészen egyedi szegmense a divat és a ruházat, ugyanis a felmérésekbõl az derül ki, hogy amint egy kicsit jobban áll a szénánk, azonnal megyünk ruhát venni, azonban ha valamivel rosszabbul megy, az elsõ amibõl visszaveszünk, az a ruhavásárlás. Ennek is vannak persze határai, hiszen az elmúlt hónapokban a ruházati piac korábbi 10 százalékos nagyságrendû növekedési üteme néhány százalékra lassult.

A használt ruhák térhódítása az utóbbi idõben jelentõsen lassult, ám érdekes, hogy a turkálók szinte mindegyik csillogó plázában megtalálhatók.

A kozmetikai cikkekre még akkor is rengeteget költöttünk, amikor a válság éveit éltük, tehát ez az ágazat is megmutatja, hogy költekezési szokásainkat nagyban befolyásolja a külsõnkkel kapcsolatos költés vagy a hiúság.