A tégla hiánycikk, a beton 20 százalékot drágult és munkaerõhiány van
2018.05.02
A gyártókat is váratlanul érte az építési láz, ami egész Európában érzékelhetõ, a kis magyar piac emiatt is jut nehezen építõanyaghoz. Az árak elszálltak, közben a munkaerõhiány egyre nagyobb gond. A tavalyi évhez képest jelentõsen megnövekedtek az építõanyagok árai, ráadásul a kereskedõk komoly készlethiánnyal is küzdenek, ami miatt a megrendelõknek akár több hónapos csúszásokra is számítaniuk kell – írja elemzésében a Forbes által idézett Újház Centrum.

Az elmúlt idõszakban olyannyira megemelkedett az építõanyagok iránti kereslet, hogy bizonyos termékcsoportok esetében nem pusztán egy átmeneti hiány állt be, hanem több hónapos várólisták is kialakultak. A polisztirolgyöngy vagy éppen a betontermékek esetében a kavics és a homok hiánya is jelentõs kihívás elé állítja a gyártókat, ennek révén mind a kereskedõket, mind pedig az építtetõket.

A szakértõk szerint a gyártók egyszerûen nem bõvítették a kapacitásaikat, vagy nem idõben, ez okozza a gondot. Emellett az idõjárási körülmények sem tették lehetõvé azt, hogy a gyártók el tudják végezi a téli leállások alatt a karbantartást, illetve a készletre gyártással járó feladatokat.

A megnövekedett igény azonban nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában jelentkezett. A külföldi gyártókat is váratlanul érte a többlettermelés, emiatt pedig nem egy esetben arra kényszerültek, hogy csökkentsék az olcsóbb magyar piacra kiadott értékesíthetõ kvóta mennyiségét.

Az Újház Centrum tapasztalata az, hogy néhány termék esetében már most is 4-5 hónapra igazolják vissza a rendeléseket, így egy-egy kevésbé általános, standard méretektõl eltérõ igény esetén akár negyed év is lehet a várakozási idõ. Az Újház esetében például a szálas hõszigetelõ anyagok beszerzése jelenti a legnagyobb problémát jelenleg. Bár a standard termékek folyamatos ellátását továbbra is zavartalanul tudják biztosítani, bizonyos terméktípusok esetében 2-6 hónap a várakozási idõ, míg a tégla esetében egy-két hónapos átfutási idõre kell számítani.

A felpörgött kereslettel párhuzamosan az árak is drasztikus emelkedésnek indultak, ám ezek mértéke termékkörönként jelentõs eltérést mutatott. Míg a nehéz-építõanyagok, így a tégla és a beton esetében az árnövekedés akár a 15-20 százalékot is elérhette, addig más esetekben csupán 2-3 százalékos emelkedés realizálódott. A kereskedelmi hálózat szakértõi ugyanakkor felhívják a figyelmet arra is, hogy az építõanyagok a kivitelezési díjak mértékének csak töredékében emelkedtek.

A vásárlók jellemzõen azt keresik, ami készleten van, illetve gyorsan elérhetõ, így azt tapasztaljuk, hogy a nagy hiányokkal bíró termékcsoportok esetén az árérzékenység csökkent – magyarázzák a szakértõk. A kivitelezõk esetében azonban más a helyzet, hiszen a munkabérek szintén jelentõs emelkedése miatt nekik különösen oda kell figyelniük arra, hogy az építõanyagokat milyen árakon szerzik be. “Náluk szerencsés esetben az ár-érték arány optimalizálása a szempont, míg azok, akik a saját házukat építtetik, igényesebb, magasabb minõségû termékeket keresnek” – mondják, majd hozzáteszik: különösen igaz ez a csempe-szaniter termékekre és az élõmunka igényt kiváltó, több munkafázist egyesítõ, értékesebb termékekre, mint például az önterülõ esztrich.

Az áremelkedések oka mögött azonban a gyártói kapacitásbõvítések elmaradásán túl a munkaerõhiány is kidomborodik, szinte minden területen jelen van a probléma, de a megyeszékhelyek fizikai dolgozóinak felkutatása különösen nagy kihívás elé állítja az építõanyag-kereskedelmi hálózat tagjait.

Az Újház Centrum szakértõi szerint a vevõket ez kellemetlen és kényszerû kompromisszumok sorába sodorja, ugyanis igyekeznek a lehetõ legjobban alkalmazkodni a szintén hiányban lévõ szakemberekhez. “Ha a kõmûves jelzi, hogy jövõ héten jönne térkövet lerakni, akkor nem feltétlenül az a kérdés, hogy milyen térkõ tetszik a vevõnek, hanem mi az, amit jövõ hétre be tud szerezni” – szemléltetik.