Áprilisban 38,9 százalékkal nõtt az új autók eladása
2018.05.04
Az elõzõ év azonos idõszakához képest 38,9 százalékkal több, 12 056 személygépkocsit helyeztek forgalomba áprilisban, az idei elsõ négy hónapban pedig 32,2 százalék volt a növekedés 2017 azonos idõszakához képest - közölte a Magyar Gépjármûimportõrök Egyesülete (MGE) és a carinfo.hu autópiaci hírportál az MTI-vel.

Az MGE az elõrejelzéseket meghaladó növekedést a magánvásárlók visszatérésével indokolja, arányuk a közlemény szerint meghaladja a 40 százalékot. Az alacsony betéti kamat és a kifutóban lévõ devizahitelek lezárása ösztönzi az autóvásárlásokat, de feltételezhetõ, hogy a céges vásárlások egy része, különösen a kisebbek, magánvásárlásnak tekinthetõk - tették hozzá. 

Az egyesület szerint a belföldi autópark egyre nagyobb része cserélõdik ki, de a külföldrõl érkezõ használt autók korösszetétele továbbra is egészségtelen. Az MGE továbbra is új szabályokat sürget a korszerûtlen, környezetszennyezõ jármûvek behozatalának korlátozása érdekében. 

Közölték ugyanakkor azt is, hogy a tisztán elektromos hajtású gépkocsik forgalomba helyezése jelentõsen, bár változatlanul kis mennyiség mellett növekszik. Áprilistól 114 új árammal hajtott jármû közlekedik és az MGE továbbra is arra számít, hogy idén 2000-2500 elektromos autót helyezhetnek forgalomba.

A kishaszonjármûvek forgalomba helyezése elmarad az elõrejelzésektõl, de megállt a piac visszaesése. Áprilisban 1775 kishaszonjármûvet helyeztek forgalomba, ami éves alapon 1 százalékos visszaesést jelent. Jelentõsen, 56,4 százalékkal nõtt viszont a nagyhaszongépjármûvek forgalomba helyezése. A 677 új jármû az elõrejelzéseket is meghaladta és elsõsorban a nagy szállítmányozók flottabeszerzéseivel magyarázható.

Az áprilisi adatok szerint motorkerékpárok piaca továbbra is gyenge, a 42 százalékos bõvülés is mindössze 409 forgalomba helyezést jelent, de a növekedés üteme bizakodásra ad okot. 

A személygépkocsik piacát vezetõ Suzuki 2166 új autóval 17,97 százalékos piaci részesedést ért el áprilisban. 10 százalékot meghaladó arányt ezenkívül csak a Ford tudott elérni 1228 autó eladásával. Az elsõ négy hónap eladási rangsorát is a Suzuki vezeti, 7042 eladott gépkocsival 16,13 százalékos részesedést szerzett. A Ford piaci aránya 4535 autóval 10,39 százalék lett április végéig. A havi és az idei eladási rangsorban is a Skoda, az Opel és a Toyota, valamint a Volkswagen következik a Ford után 5 és 10 százalék közötti piaci részesedéssel.