Még gyorsabban nõhet Kína biztosítási piaca!
2011.12.05
Kína óriási lehetõségeket rejt a biztosítók és viszontbiztosítók számára: 2005 óta a viszontbiztosítási díjbevételek mintegy 70%-kal emelkedtek, az Aon Benfield szerint azonban a növekedési ütem csak fokozódni fog.

A globális viszontbiztosítás közvetítõ legfrissebb jelentése Kína vagyon- és balesetbiztosítási piacát elemzi, feltárva a távol-keleti országban rejlõ lehetõségeket és kihívásokat. Az Aon Benfield arra is magyarázatot keres, hogy az egyre növekvõ természeti katasztrófák ellenére miért fejlõdik lassan a katasztrófák biztosítási piaca.

Kína biztosítási felügyelete (CIRC) a következõ öt évre vonatkozó elõrejelzésében azt jósolja, hogy a biztosítási piac továbbra is jelentõs kihívásokkal fog szembesülni. A kihívások legtöbbje ugyan nem tekinthetõ újnak, azonban a piac mérete, fejlõdési üteme, és komplexitása miatt jelentõsek.

A jelentés az alábbi kulcsfontosságú fejlesztéseket emelte ki Kína biztosítási és viszontbiztosítási piacán:

  • Kína vagyon- és balesetbiztosítási piac a globális biztosítási piac 4%-át teszi ki, évi 226 milliárd dolláros díjbevételével, szemben a megelõzõ évtized 1%-os piaci részesedésével. A CIRC tervei szerint a következõ öt évben az összetett éves növekedési ütem (CAGR) 15%-os lesz.
  • Kína vagyon- és balesetbiztosítási piaca 2010-ig a GDP növekedési ütemet meghaladó mértékben növekedett: a díjbevétel 59 milliárd dollárra nõtt, amely 20%-os összetett éves növekedési ütemnek felel meg.
  • A kormányzati támogatásoknak köszönhetõen az agrárbiztosítások díjbevétele 2005-tõl 2010-ig, évente 100%-kal emelkedett, elérve a 2 milliárd dollárt.
  • A kínai vagyon- és balesetbiztosítók által átengedett viszontbiztosítási díjak 2010-ben 6,5 milliárd dollárt tettek ki, amely 2005 óta 67%-os emelkedést jelent.

Kína természeti katasztrófák által igen sûrûn sújtott ország: a történelem tíz leghalálosabb természeti katasztrófája közül öt Kínában következett be. A közelmúlt eseményei az ország területének 70%-át, a lakosságnak pedig felét érintette. Éppen ezért a CIRC tizenkettedik ötéves terve már tartalmaz természeti katasztrófákhoz kapcsolódó kockázat-transzfer programot, elõírja a veszteség modellek és az inputként szolgáló adatok fejlesztését. Mindez a katasztrófa-biztosítások és viszontbiztosítások forgalmának emelkedéséhez vezethet.

Az Aon Benfield ázsiai piacokért felelõs vezérigazgatója szerint az elmúlt tíz évben Kína biztosítási és viszontbiztosítási piaca olyan fejlõdésen ment keresztül, melyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. Azonban a vagyonbiztosítási piac részletes elemzésébõl kiderül, hogy növekedése szorosabb összefüggést mutat a bruttó hazai termék növekedésével, mint a gyorsabb fejlõdést mutató biztosítási piacéval, melyet fõként a gépjármû-biztosítások húznak felfelé – tette hozzá Malcolm Steingold.

Kína biztosítási piacának szabályozása egyre közelít a nemzetközi gyakorlathoz. Idõvel ez, valamint az ezzel együtt megjelenõ külföldi szereplõk nagyobb átláthatóságot és jobb jövedelmezõséget eredményezhetnek.

2001 és 2010 között Kína biztosítási piaca a világ második leggyorsabban fejlõdõ piaca volt – Málta mögött – amely a globális biztosítási piac 4%-át adta 2010-ben, szemben a 2001-es 1%-kal. Tekintettel a továbbra is alacsony biztosítási penetrációra, valamint a gazdasági kilátásokra, a piaci részesedés várhatóan emelkedni fog – véli az Aon Benfield.