Csak Máltával vetekszik a magyar vásárlási láz
2018.05.07
Az elemzõi várakozásokhoz képest kevésbé nõtt az euróövezet kiskereskedelmi forgalma márciusban. Éves összevetésben Máltán nõtt leginkább a boltok forgalma, a második legnagyobb növekedés Magyarországon volt - adta hírül az Eurostat adatai alapján az MTI.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közölte, hogy márciusban szezonális kiigazítással 0,1 százalékkal nõtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az elõzõ havihoz képest az euróövezetben. Az Európai Unió egészében 0,1 százalékos csökkenést regisztráltak.

Februárban az euróövezet 19 tagállamában 0,3 százalékkal nõtt a kiskereskedelmi forgalom az elõzõ havihoz képest, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,4 százalékkal bõvült.

Az euróövezeti kiskereskedelmi forgalom márciusi alakulása elmaradt a piaci várakozásoktól. Szakértõk a kiskereskedelmi forgalom 0,5 százalékos havi növekedést várták.

Havi összevetésben a legnagyobb csökkenést Írországban (-1,7 százalék), Lengyelországban (-0,8 százalék), Nagy-Britanniában (-0,7 százalék) és Németországban (-0,6 százalék) regisztrálták márciusban.

A legnagyobb mértékben, 2,3 százalékkal Lettországban nõtt márciusban a kiskereskedelmi forgalom februárhoz képest. Portugáliában 1,8 százalékos, Ausztriában és Svédországban pedig egyaránt 1,3 százalékos növekedést jegyeztek.

Az egy évvel korábbival összevetve az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom naptári kiigazítással 0,8 százalékkal nõtt az euróövezetben, és 1,8 százalékkal az Európai Unióban.

Éves összevetésben Máltán nõtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom márciusban, 8,6 százalékkal. A második legnagyobb növekedés Magyarországon volt 7,2 százalékkal, amelyet Lettország követett 6,5 százalékkal. 

Németországban csökkent a legjelentõsebben, 1,3 százalékkal a kiskereskedelmi forgalom az idén márciusban az egy évvel korábbihoz képest, majd Szlovénia következett 0,5 százalékkal.

A KSH pénteken közzétett jelentése az Eurostathoz hasonló, annál valamivel kisebb forgalombõvülést regisztrált Magyarországon áprilisban: a hazai statisztikai hivatal szerint naptárhatástól megtisztítva 7,1 százalékkal haladta meg az itthoni kiskereskedelmi üzletek forgalma az elõzõ év azonos idõszakit.