A biztosítási ágazat újabb súlyos hurrikánszezonra készül
2024.07.22

A Beryl hurrikán, a 2024-es hurrikánszezon első nagy vihara rekordot döntött azzal, hogy milyen gyorsan nőtt a pusztító ereje. A szezon ezen szakaszához képest - amely júniustól novemberig tart - a vihar szokatlanul nagynak bizonyult, és szokatlanul távolról, a tengeren kívülről indult.

A szezon hátralévő részére vonatkozó számos előrejelzés szerint további nagy viharok valószínűsíthetőek.

Mivel a hurrikánszezon rekordot dönthet, a biztosítási ágazat néhány eszközt használ a viharokra való felkészüléshez és a viharok leküzdéséhez. Ez az öt eszköz segít a kockázat elhelyezésében és az ügyfelek felé történő kommunikációban.

2024-es vihar előrejelzések


A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal szerint nagy az esélye annak, hogy 2024-ben átlagon felüli hurrikánszezonra számíthatunk. A szervezet előrejelzése szerint a következő hónapokban visszatérhet a La Niña időjárási minta, amely általában aktívabb hurrikánszezont hoz magával.

Az utolsó La Niña-évben, 2022-ben a Ian hurrikán több mint 100 ember halálát okozta és katasztrofális károkat okozott. Az RMS kockázatmodellező cég becslése szerint a biztosítási ágazat 53 és 74 milliárd dollár közötti összeget fizetett ki.

A Nemzeti Árvízbiztosítási Program több mint 44 000 árvízkárigényt kapott az Ian hurrikán miatt, és 437 millió dollárt fizetett ki a biztosítottaknak.

Mik a várakozások az idei évre?

A Colorado Állami Egyetem Trópusi Időjárás- és Éghajlatkutató Intézete szerint, amely a múlt hónapban frissítette éves előrejelzését, rekordszámú névleges vihar érheti el az Egyesült Államokat.

A biztosítási ágazat számára, amely már most is nehéz helyzetben van, ez a viharszezon pusztító lehet.

A hosszú távú előrejelzések segítenek a biztosítóknak a kockázatok beárazásában. A fent említett előrejelzések egyre megbízhatóbbá válnak az időjárási számítógépes modellek és a gépi tanulás fejlődésének köszönhetően. Bizonyos esetekben az egyes viharok már jóval a bekövetkezésük előtt is észlelhetők, ahogy a hurrikánokat létrehozó körülmények kialakulnak.

Biztosítási szempontból ez az előrejelző képesség mutatja a technológia és az adattudomány értékét, amely lehetővé teszi a biztosítók számára, hogy előre beárazzák a kockázatot, és támogassák a költséges káresemények megelőzésére irányuló erőfeszítéseket.

Árvízi térkép frissítések


A FEMA árvízi térképei segítenek azonosítani az ország földrajzi területeinek árvízkockázatát, és meghatározzák, hogy mely területeken kell az épületek tulajdonosainak árvízbiztosítást kötniük.

A tengerparti területeken ezek a térképek különösen hasznosak a meglévő épületek kockázatának elhelyezésében vagy a további fejlesztések megakadályozásában, mivel az éghajlati kockázatok változnak.

Az egyes közösségek térképét ötévente frissítik. A közelmúltban Kaliforniában a frissített térképek először helyeztek egyes építményeket magas kockázatú területekre. Egy dél-floridai frissítés pedig 138 800 embert helyezett az árvízveszélyes területek közé.

Az ügynökök számára ezek az árvízi térképek nagyban segítik az ügyfeleket abban, hogy megértsék saját kockázatukat.

Kockázati referenciák: Hogyan terveznek a biztosítótársaságok?


Ahogy a viharok és az éghajlati katasztrófák megváltoztatják a kockázati tájképet, a biztosítási ismeretek adatbázisai gyorsan kedvenc technikai eszközeivé válnak az ügynökségeknek, amelyek naprakész információkhoz szeretnének jutni, amelyek segítenek a kockázatok elhelyezésében.

Ezek az adatbázisok tartalmazhatnak iparági szakkiadványokat, valamint földrajzi helyekre, biztosítási típusra és ingatlantípusra vonatkozó kockázatértékeléseket. Összességében ezek az információk segítenek az ügynököknek a kockázatok kiválasztásában és elhelyezésében, valamint az ügyfelek tájékoztatásában az őket érintő, aktuális, valós információkról.

Innovatív technológia: Drónok segítenek a kárrendezési folyamatban

A légi drónok egyre hasznosabbak bizonyulnak kereskedelmi célokra is. A biztosítási ágazat már évek óta használja a drónokat, de a jobb kamerák, a hosszabb üzemidő és az olcsóbb árak minden eddiginél hasznosabbá teszik őket.

Egy olyan tömeges katasztrófa után, mint egy súlyos hurrikán, a drónok a földön lévő bakancsokat szemekké változtathatják az égen, hogy biztonságosan és gyorsan felmérjék a károkat minden szögből anélkül, hogy a sérült szerkezeteken embereket veszélyeztetnének.

És mivel a viharokban a tetőn keletkezik a legnagyobb valószínűséggel kár, a drónok segíthetnek a kockázat csökkentésében azáltal, hogy segítenek a szerkezeti veszélyek felismerésében vagy a káresemény bekövetkezése előtti ellenőrzésben.

Felvételek megőrzése - az ügyfelek és saját magad védelme


A hurrikánok jelentős károkat és árvizeket okoznak. Ezek a károk az ügyfelek vagy a biztosítók számára elveszett nyilvántartásokat okozhatnak.

A hurrikánoknak kitett területeken működő kisebb biztosítóknak is meg kell küzdeniük a saját viharkockázataikkal.

Ha a nyomtatott másolatokra támaszkodó eljárások helyett a digitális nyilvántartások felé fordulnak, a biztosítók racionalizálhatják a kárigénylési folyamatokat, és védelmet nyújthatnak az elveszett információk ellen, amelyek így adatvédelmi kockázatot jelenthetnek.

A trópusi viharok és hurrikánok kemény hónapokat jelenthetnek a biztosítási ágazat számára, de az InsurTech megoldások, amelyek segítenek a kockázatok elhelyezésében és mérséklésében, a kárigénylési folyamat felgyorsításában vagy az ügyfélnyilvántartások digitalizálásában, mind a biztosítóknak, mind a biztosítottaknak segítséget nyújthatnak.