Csúcsra futott az átutalási forgalom
2018.05.10
Új világot hozhat az azonnali fizetés jövõ júniusi bevezetése: a jegybank várakozásai szerint nagymértékben megugranak majd a bankközi átutalások - olvasható a vg.hu-n.

Mozdulatlanul telt el a tavalyi év a bankszámlák világában: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly év végén 10,536 millió bankszámlát vezettek a lakossági és a vállalati ügyfeleknek, egy év alatt az élõ számlák száma 19 ezerrel növekedett. Egy évvel korábban még 2,4 százalékos bõvülést mutatott ki a jegybank, ami annak fényében volt kedvezõ, hogy a tranzakciós illeték bevezetését követõen a 2012. év végi, csúcsot jelentõ 10,78 millió számlából félmillió eltûnt a rendszerbõl – a fenntartási költségek miatt az ügyfelek 2015 végéig inkább bezárták a számláikat.

A mostani adatokból ugyanakkor kitûnik, hogy tavaly a vállalkozók húztak jobban: mi­után a számlák tizede gazdálkodói számla, az ezekben mért 8,6 ezres számlaszámbõvülés 0,9 százalékot tesz ki.
Ha számlánk nincs is több, aktívabban használjuk a meglévõket. A jegybanki statisztikák szerint tavaly 3,9 százalékkal nõtt az átutalások száma a bankközi forgalomban, 180,26 millióra – az elmúlt év utolsó három hónapjában abszolút rekordot döntõ, 46,5 millió átutalás futott keresztül a bankközi rendszeren. Ennél is jelentõsebb változás, hogy az érintett tranzakciókban összesen 227 813 milliárd forint mozgott a számlák között, ez 12,5 százalékos emelkedés. A 2015-ben még 984 ezer forintos átlagos utalási összeg tavaly már 1,264 millióra emelkedett – a magas értéket az magyarázza, hogy a jegybank a forgalmi adatokban nem méri külön a lakossági és a vállalati (állami) tranzakciókat.

A növekedés üteme ugyan szelídült a 2016-os évhez képest – akkor tranzakciószámban 4,5, értékben 23,9 százalékos bõvülést mutatott ki a jegybank –, ám a bõvülés töretlen, s az MNB reményei szerint a jövõ év újabb áttörést hozhat, hiszen az azonnali átutalási rendszerrel az eddig a bankkártyás forgalomnál jelentkezõ tranzakciók jó része is ezekbe a sorokba terelõdhet. Ha így lesz, az a tranzakciók számának jelentõs emelkedését és az átlagos tranzakciós értékek szemmel látható csökkenését eredményezheti – hiszen az azonnali átutalásnál 10 millió forint lesz a teljesíthetõ átutalások felsõ határa.

A várt növekvõ tranzakciószám vélhetõen a Giro Zrt. díjainak további csökkentését hozza: a bankközi klíringrendszer 2016. január elseje óta az utalások értékétõl függetlenül 11 forintos díjért végzi az elszámolásokat.