AM Best: Az amerikai háztulajdonosok biztosítási piaca 15,2 milliárd dolláros veszteséget szenvedett
2024.08.02

Az AM Best jelentése szerint az amerikai háztulajdonosi biztosítási piac legalább 2000 óta a legrosszabb biztosítási eredményeket produkálja.

Az elemzők megjegyzik, hogy a biztosított károk növekedésének egyik tényezője a lakosság olyan területekre történő elvándorlása, ahol gyakrabban fordulnak elő időjárással kapcsolatos események.

A háztulajdonosi biztosítási szegmens 2023-ban 15,2 milliárd dolláros biztosítási veszteséggel szembesült, ami több mint kétszerese az előző évi veszteségeknek. Ez volt a legsúlyosabb ebben az évszázadban, a következő legnagyobb veszteség 2011-ben volt 14,8 milliárd dollárral.

Az urbanizáció és a növekvő népesség súlyosbította a problémákat a természeti katasztrófákra hajlamos régiókban.

Az amerikai népszámlálás szerint Kalifornia, Florida, Georgia, Észak-Karolina, Texas és Washington az ország népességnövekedésének 53%-át adja 2010 és 2020 között. Ezek az államok mind érzékenyek a súlyos időjárási eseményekre.

Az Egyesült Államok lakossága 2010 és 2020 között 7,4%-kal nőtt, 10,2%-os növekedéssel délen és 9,2%-kal nyugaton. Ezek a tendenciák a hurrikánokra, súlyos viharokra és erdőtüzekre érzékenyebb területek felé való elmozdulást mutatnak.

Ezzel szemben a csendes-óceáni, a délnyugati és a Sziklás-hegységi régióban a kombinált arányok a nyereségesség felett voltak. A dél-atlanti régió, beleértve Floridát, és a déli régió, beleértve az Öböl-menti államokat, 92 feletti kombinált arányt mutatott.

Christopher Graham, az AM Best vezető iparági elemzője kiemelte, hogy a népességnövekedés több ingatlanfejlesztést és magasabb biztosítási értékeket eredményez. A katasztrófa sújtotta területeken történő építkezések növelik az árvíz- és erdőtűzkockázatot az emberi tevékenység és a közműszolgáltatók miatt.

2023-ban 17 államban a közvetlen kombinált arány meghaladta a 100-as küszöbértéket.

2017 óta ez a szám 2019 és 2021 kivételével minden évben kétszámjegyű volt, ami tükrözi az éghajlati kockázatok és a népesség elvándorlásának hatását a lakástulajdonosok biztosítási eredményeire.

A magasabb kárköltségeket tovább nehezítik a több nagy, katasztrófa-érzékeny államban érvényes korlátozó szabályozások. A biztosítóknak stratégiai döntésekkel kell szembenézniük, hogy bizonyos piacokra írjanak vagy onnan kivonuljanak a díjak megfelelőségével kapcsolatos aggályok miatt.

A viszontbiztosítási piac kapacitásszűkülése a kedvezőtlen biztosítási eredmények miatt szintén akadályozza az elsődleges biztosítókat. Az AM Best úgy véli, hogy a kárhányadok továbbra is magasak maradnak, és a szegmensben a közeljövőben nem valószínű a nyereségességhez való visszatérés.