Ezek a legkedveltebb pünkösdi úti célok
2018.05.13
A meleg, napos idõ már a balatoni szálláshelyeknek kedvez, a pünkösdi hosszú hétvégén útnak indulók körében Siófok a legnépszerûbb. A forgalom egy átlagos májusi hétvége több mint másfélszerese, tavalyhoz képest pedig 41 százalékos a növekedés. Nyári elõrejelzés: már 4 hónappal elõre foglalunk szállást, a fürdõvárosok és a népszerû strandok élen járnak az úti célok között - írja a vg.hu.

A pünkösdkor hosszú hétvégézõk körében BalatonfSiófok, Budapest és Eger mellett Hajdúszoboszló és Balatonfüred a legnépszerûbbek.

A forgalom élénkülése végett ugyan ismét elégedettek lehetnek a szállásadók, az elõtte és utána következõ idõszakokra viszont negatív hatással van az újabb hosszú hétvége – magyarázta Drávai-Mészáros Judit, a Szallas.hu marketingmenedzsere.

„A pünkösdi napokat közvetlenül megelõzõ hétvégén 53 százalékos, utána pedig 74 százalékos a visszaesés a tavalyi év egy átlagos májusi hétvégéjének forgalmához képest” – tette hozzá.

A legnagyobb foglalási érték eddig 701 500 forint, míg a legkisebb 2 090 forint. A Szallas.hu oldalon belföldi szálláshelyet foglalók körében, attrakciók tekintetében töretlen a népszerûsége az egri várnak, a Miskolctapolca Barlangfürdõnek és a Hévízi Tófürdõnek, az ide szóló kedvezménykuponokat töltötték le a legtöbben.

"A kedvezménykuponok tavalyi bevezetése óta folyamatosan monitorozzuk, mely turisztikai attrakciók vonzzák az érdeklõdõket tömegesen. A top 10-es lista tagjai szinte állandóak, persze a szezonalitás némileg átrendezheti a sorrendet" – nyilatkozta a szakember.

Az OTP Csoport tájékoztatása szerint május 7-én még mindig 2,9 milliárd forint lapult az OTP SZÉP-kártyákon abból az összegbõl, amit a munkáltatók 2016-ban utaltak a kártyabirtokosok részére.

A közelgõ ünnepi idõszakra a legnagyobb SZÉP-kártyás foglalás értéke eddig 196 200 forint volt. A SZÉP-kártyás fizetést megjelölõ utazók csaknem egyharmada vendégházba foglalt szállást, nagyságrendileg hasonló a száma a négycsillagos hoteles foglalásoknak is a SZÉP-kártyások körében, ami eltérés a SZÉP-kártyát mellõzõk táborához képest, ugyanis õk a vendégházak mellett az apartmanokat preferálják.

Siófok, Balatonfüred és Zamárdi is óriási forgalomra számíthat, de a horvát üdülõhelyek, mint Crikvenica, Vir, Zadar, Medulin is vonzzák a magyar turistákat. Átlagosan 83 394 forint értékben foglalunk, ha pedig SZÉP-kártyával rendezzük a cechet, akkor 112 600 forint értékben választunk szállást a nyáron.

Ezek alapján látható, hogy a legnépszerûbb hazai nyaralási úti célok: 1. Siófok, 2. Hajdúszoboszló,
3. Balatonfüred.

A külföldi célpontjainkat illetõen nincs meglepetés, Horvátország dominál: 1. Crikvenica, 2. Crikvenicair, 3. Zadar.