Kevésbé volt élénk az EU építõipara
2018.05.18
Csökkent az építõipari termelés az Európai Unióban és az euróövezetben márciusban az elõzõ hónaphoz képest - derült ki az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat jelentésébõl.

Az elõzetes adatok szerint, szezonálisan kiigazítva az euróövezet 19 tagállamában 0,3 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,9 százalékkal esett vissza az építõipar kibocsátása márciusban az elõzõ hónaphoz képest. A tavaly márciusival összevetve az euróövezetben 0,8 százalékkal nõtt, míg az unió egészében 1,3 százalékkal esett vissza az építõipari termelés.

Februárban éves összevetésben az euróövezetben 0,2 százalékkal, az unióban pedig 0,3 százalékkal bõvült, míg havi szinten 0,7 százalékkal, illetve 0,8 százalékkal csökkent az építõipar termelése.

Márciusról a legnagyobb havi növekedést Spanyolországból (+3,1 százalék), Szlovákiából (+2,3 százalék) és Belgiumból (+1,1 százalék) jelentették. A legerõsebb, 10,3 százalékos visszaesést Magyarországon mérték, majd Románia (-9,2 százalék) és Franciaország (-2,6 százalék) következik.

A legnagyobb növekedést 2017 márciusához képest Lengyelországban (+18,8 százalék), Spanyolországban (+17,1 százalék) és Szlovákiában (+4,9 százalék) regisztrálták.
A legnagyobb csökkenést Romániában (-10,8 százalék), Nagy-Britanniában (-8,1 százalék) és Franciaországban (-2,5 százalék) mérték. Magyarországon 1,4 százalékos volt a növekedés.

A statisztika havi és éves bontásban is meglehetõsen hiányos, ugyanis 13 országból nincs márciusra vonatkozó adat, és közülük is 8 országra csak negyedéves adatot tesznek közzé.
Az idei elsõ negyedévben az elõzõ negyedévhez képest az euróövezetben 0,4 százalékkal, az Európai Unióban pedig 0,6 százalékkal csökkent az építõipar termelése, éves összevetésben viszont 2,5, illetve 1,2 százalékos emelkedést mértek.

Magyarországon az elsõ negyedévben éves összevetésben 18,8 százalékkal nõtt az építõipari termelés, a 28 uniós tagállam közül ez a harmadik legjobb adat. Negyedéves szinten 0,8 százalékos volt a növekedés.