Jeges árvíz több mint 100 házat károsított az alaszkai Juneau-ban
2024.08.13

Az alaszkai Juneau-ban múlt hét kedden több mint 100 házat rongált meg a jeges árvíz, ami már majdnem minden évben előforduló nyári esemény.

Két hete a Juneau-i hatóságok figyelmeztetést adtak ki, hogy a Suicide Basin, a Mendenhall-gleccser egyik mellékmedencéje, amely Juneau mellett fekszik, elérte azt a szintet, amely árvízveszélyt jelent. Múlt hét hétfőn a víz elkezdett kiáramlani a medencéből, ami arra késztette a lakosokat, hogy menedéket keressenek.

"Egyszerre hatalmas mennyiségű víz tört elő" - mondta Aaron Jacobs, a Juneau-i Nemzeti Meteorológiai Szolgálat vezető hidrológusa a The Washington Postnak.

Mike Dunleavy alaszkai kormányzó kedden katasztrófává nyilvánította az árvizet, és szerdán azt mondta, hogy halálos áldozatokról nem érkezett jelentés, de az árvíz okozta károk jelentősek.

Ahogy a Suicide Basin gleccserei olvadnak, a vízszint megemelkedik, és egy gleccsertó alakul ki, amelyet a Mendenhall-gleccser természetes módon visszatart. De a Mendenhall is vékonyodik. A víz tovább emelkedik, amíg a nyomástól el nem éri a fordulópontot, átszakítja a Mendenhall-gleccsert, és a Juneau-i Mendenhall-folyóba ömlik.

A Mendenhall folyó tetőzése kedden kora reggel 15,99 láb volt, ami több mint egy méterrel magasabb, mint a tavalyi 14,97 lábas árvíz - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 1965 óta figyeli a Suicide-medencét, de 2011-ig nem jelentett gleccsertavak kitörését - jelentette a Reuters. Azóta több mint 30 ilyen volt.

Az áradások évről évre súlyosabbak. A tavalyi árvíz akkor rekordmennyiségű pusztítást okozott, többek között egy kétszintes házat sodort el az áradás. Az idei még pusztítóbb volt.

"Jelentős elöntések voltak olyan környékeken, ahol nem számítottak rá" - mondta Katie Koester, Juneau városvezetője egy keddi városi ülésen az Anchorage Daily News szerint. A városi tisztviselők a Floyd Dryden középiskolában vészhelyzetre szolgáló óvóhelyet hoztak létre, ahová néhány óra alatt több tucat lakos érkezett. Robert Barr városvezető-helyettes elmondta, hogy 43 lakos maradt ott egész éjjel, míg sokan mások máshol kerestek menedéket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közölte, hogy szerdán a vízszintek visszaálltak a normális szintre.

Eran Hood, a Juneau-i Alaszkai Egyetem délkeleti részlegének hidrológusa a The Washington Postnak elmondta: "A vízszint, amikor idén elvonult, alacsonyabb volt, mint tavaly, de a medence nagyobb volt."

Hozzátette: "Amit tegnap láttunk, újra megtörténhet, és valószínűleg a jövőben is meg fog történni, és még ennél is nagyobb lehet."