Mi történne egy kínai természeti katasztrófa esetén? Óriási a kockázat!
2011.12.07
Mi történne, ha az év eleji japán földrengéshez és szökõárhoz hasonló természeti katasztrófa következne be Kínában? Az FM Global legfrissebb jelentése szerint még súlyosabb hatással lenne az ellátási láncokra, hiszen Kína óriási szerepet játszik a globális gyártásban.

Az FM Global „Subbly Chain Risk” tanulmánya 100 pénzügyi vezetõ megkérdezésén alapul, akik mindegyike nagy multinacionális vállalatnál dolgozik. Az eredmények alapján komoly aggodalmat kelt a cégek körében egy lehetséges természeti katasztrófa bekövetkezése Kínában, amely fennakadásokat eredményezne az ellátási láncban.

További megállapítás, hogy a cégek kezdik belátni, hogy nagyobb figyelmet kell fordítaniuk régiós kitettségüknek.

Ken Davey, az FM Global alelnöke azt mondta: \"egy biztonságos és rugalmas ellátási lánc versenyelõnyt teremt, azonban ha a termékek, vagy szolgáltatások nyújtásában zavar lép fel, az egyértelmûen elégedetlen ügyfeleket, és piacvesztést eredményezhet.

Kína jelentõs természeti veszélyeknek – földrengéseknek, szélviharoknak, árvizeknek, cunamiknak – van kitéve, ennek következtében az ellátási láncokban is igen nagy valószínûséggel következhetnek be fennakadások, már csak azért is, mert Kína még nem sajátított el számos olyan kockázatkezelési gyakorlatot, melyet Európában, illetve az USA-ban már követnek.

A felmérés szerint, megkérdezett vállalatok közül kétszer annyian (86 % vs. 43%) függnek kínai partnerektõl legfontosabb termékeik ellátási láncát tekintve, mint japán cégektõl. A cégek 83%-a szerint az ellátási láncban történõ fennakadás közepes, illetve nagy kockázatot jelentene mûködésére, 95%-uk fejezte ki aggodalmát egy esetleges kínai természeti katasztrófa miatt, 65%-uk pedig fontolgatja, hogy szorosabb együttmûködést kezdeményez beszállítóival, a kockázatok enyhítése érdekében.

A természeti katasztrófákhoz kapcsolódó ellátási lánc megszakadás Kínában messzemenõ és tartós negatív hatást gyakorolna a gazdaságra. Lelassítaná a globális gazdaságot, hiszen Kína a legnagyobb exportõr és egyben importõr is a világon. Számos fogyasztói és ipari termék esetében hiány lépne fel, amely inflációt gerjeszthetne, és a vállalatok részvényárfolyamait is negatívan érinthetné – állítja az FM Global jelentése.

A jelentés rámutat, hogy a különbözõ kockázatok összefüggései súlyos pénzügyi következményeket rejtenek magukban, ezért a cégeknek proaktív intézkedéseket kell hozniuk, például nem függhetnek egyetlen beszállítótól, bõvíteniük kell beszállítói kapcsolataikat. Egy rugalmas ellátási lánc kialakítása természetesen idõt vesz igénybe.