AM Best: A Puerto Ricó-i biztosítóknak képesnek kell lenniük az Ernesto okozta veszteségek kezelésére
2024.08.26

Az AM Best arra számít, hogy a Puerto Ricó-i székhelyű biztosítók képesek lesznek kezelni az Ernesto hurrikán okozta veszteségeket, a vagyoni károk várhatóan mérsékeltek lesznek, és a viszontbiztosítási limiteken belül maradnak.

A hitelminősítő intézet a minősített társaságokkal folytatott első megbeszélések alapján megállapította, hogy az Ernesto hurrikán által okozott károk nagy részét a viharhullám és az árvíz okozta, amelyek közül az utóbbira a szokásos lakástulajdonosi biztosítások nem terjednek ki.

Az AM Best így folytatta: „Tekintettel a sziget számos infrastrukturális problémájára, a kárigények feldolgozása hosszabb időt vesz igénybe, amit tovább bonyolítanak a sziget nagy részén fennálló áramkimaradások, valamint az ellátási és szállítási problémák. Mindazonáltal úgy tűnik, hogy az Ernesto hurrikán biztosítási kárbecslései nem közelítik meg a legtöbb biztosító katasztrófa-viszontbiztosítási limitjeit. A kárbecslések valószínűleg kényelmesen a legtöbb társaság viszontbiztosítási fedezeti határán és kockázattűrő képességén belül maradnak.”

Eközben a hitelminősítő megjegyezte, hogy az ingatlanpiaci veszteségek valószínűleg jelentősek lesznek.

Az AM Best azt is megállapította, hogy az üzemszüneti veszteségek (áramkimaradás) végső nagyságrendje afféle joker.

Jason Hopper, az AM Best ipari kutatási és elemzési részlegének társigazgatója elmondta: „Tekintettel a sziget számos infrastrukturális problémájára és arra, hogy a sziget nagy része áram nélkül van, a kárigények feldolgozása hosszabb időt vesz igénybe, amit tovább bonyolítanak az ellátási és szállítási problémák.”

Az AM Best emellett kiemelte, hogy a kedvező működési nyereségesség a 2017-es és 2018-as csökkenés után megerősítette a Puerto Ricó-i székhelyű társaságok tőkehelyzetét.

A hitelminősítő így folytatta: „E társaságok összesített tőkéje és többlete az elmúlt három évben tízéves csúcson volt, mivel az időjárással kapcsolatos eseményekből eredő alacsonyabb veszteségek jobb nyereségességet eredményeztek.

„A kisebb társaságok tőkepozíciója sérülékenyebb, de arra számítunk, hogy a biztosított veszteségek nagyobb hatással lesznek a nyereségre, mint a tőkére, mivel a társaságok biztosították a viszontbiztosítási támogatást.”