Támadnak a zsarolóvírusok, a biztosítók nem gyõznek fizetni
2018.05.26
A zsarolóvírusok új hulláma miatt tavaly annyi kiberbiztosítási káresemény történt, mint az elõtte lévõ 4 évben együtt - derül ki az AIG adataiból, amely az egyik legnagyobb szereplõje a kiberbiztosítási piacnak - írja a Portfolio.

A kiberbiztonsági biztosítási káresemények növekedése jelentõsen meghaladja az új biztosítások értékesítését is. Mark Camillo, az AIG európai kiberbiztonsági biztosítási terület vezetõje elmondta: a zsarolóvírusok új hulláma miatt nagyot emelkedett a káresemények száma, az ilyen esetek tették ki az összes káresemény negyedét tavaly, míg 2013 és 2016 között csak 13 százalék volt az arányuk.

A zsarolóvírusokkal egyre többször támadnak meg jogi irodákat, tanácsadókat, könyvelõirodákat, mivel õk bizalmas információkat tárolnak ügyfeleikrõl. Tavaly a korábbi 6 százalékról 18 százalékra nõtt ezen cégek káreseményeinek aránya.

A kiberbiztosítás azon kevés területek egyikéhez tartozik a biztosítási szektorban, mely gyors növekedést mutat. Idén elérheti a 4 milliárd dolláros díjbevételt a piac, 2020-ra pedig ez 7 milliárd dollárra nõhet. Ugyanakkor relatív értelemben még ez a piac is kicsinek számít, mivel - mint Mark Camillo megjegyzi -, egyedül az Egyesült Államokban 450 milliárd dollárnyi kiberbiztonsági kár keletkezett tavaly.