Termeli a profitot a CIG Pannónia
2018.05.26
Tovább tart a lendület a CIG Pannóniánál: az elsõ három havi adózott eredmény 615 millió forint, az egy részvényre esõ elsõ negyedéves profit pedig 8,8 forint volt - írja a vg.hu.

A tavalyi, rekorderedményeket hozó év után az idei elsõ három hónapban is folytatta nyereséges szériáját a CIG Pannónia Életbiztosító: gyorsjelentése szerint 2018 elsõ három hónapjában csoportszinten 615 millió forint adózott eredményt ért el.

Tavaly az elsõ negyedévben 2,5 milliárd forint fölött volt a nettó eredmény, de a társaság közlése szerint a 2017-ben beolvasztott MKB-s biztosítók akvizíciós hatásától megtisztított adózott eredmény növekedése a tavalyi elsõ negyedévhez képest 820 millió forint lenne.

A csoportszintû teljes átfogó jövedelem 530 millió forint nyereség lett, az egy részvényre esõ negyedéves nyereség pedig 8,8 forintot ért el. A biztosítási díjbevétel az elsõ negyedévben 5,59 milliárd forint, ez kevesebb a tavalyinál, ami annak tudható be, hogy a múlt évben portfólióelemeket adott el a cég.

A nem-életbiztosítási szegmens azonban annak ellenére is 5 százalékos díjbevétel-növekedést ért el a nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) alapján készült beszámoló szerint, hogy a tavalyi elsõ negyedéves adat még tartalmazta azokat az MKB-s biztosítóktól átvett lakásbiztosítási, kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási (kgfb) és társasház-biztosítási állományokat, amelyeket a 2017 közepén megvásárolt biztosítók beolvasztásakor értékesített a CIG Pannónia. A nem-életbiztosítási szegmens díjbevétele az elsõ negyedévben megközelítette a 2,44 milliárd forintot.

Az életbiztosításokból származó díjbevétel 3,15 milliárd forint fölött volt az elsõ negyedévben, az életbiztosítási szegmensben az elsõ negyedéves új szerzés 765 millió forint lett, 12 százalékkal magasabb, mint 2017 hasonló idõszakában. Az új életbiztosításokból 606 millió forint befektetési egységhez kötött konstrukció volt, 159 millió forintnyi pedig hagyományos és csoportos életbiztosítás. Az életbiztosítási szegmens IFRS szerinti díjbevételei a 2017-es díjbevétel 85 százalékát érték el, a csökkenés az eseti és egyszeri díjak jelentõs visszaesésének következménye.

Az egyszeri és eseti díjak csökkenésének oka, hogy a tárgyévben a csoport által kötött szerzõdések közül lényegesen több minõsül befektetési szerzõdésnek a számviteli szabályok szerint.