Jót tenne az egészségügynek a piaci verseny a szolgáltatásoknál
2018.05.30
Nem az önálló egészségügyi minisztérium a lényeg, a feje tetejérõl a talpára kell állítani a magyar egészségügyi rendszert – idézi a vg.hu a Magyar Kórházak és Rendelõintézetek Szövetségének (MKRSZ) álláspontját.

Az már tudható, hogy az új Orbán-kormányban sem kapott önálló minisztériumot az egészségügy,
államtitkári szinten Ónodi-Szûcs Zoltánt Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet fõigazgatója váltja, aki orvos- és közgazdászvégzettséggel is rendelkezik.

A szakembert bemutatva Kásler Miklós arról beszélt, Nagy Anikó sokszor, nehéz helyzetben bizonyította már, hogy átlátja a magyar egészségügy egészét és az azzal kapcsolatos teendõket.

A Magyar Kórházak és Rendelõintézetek Szövetsége szerint a szûkös források túllépését az úgynevezett teljesítmény-volumenkorlát teszi lehetetlenné, ezért a betegek versenyt futnak az egészségük helyreállításáért, a gyógyulásért.

A betegek „minden eszközt latba vetnek azért, hogy meggyógyuljanak”, hálapénzt fizetnek vagy ismerõs orvost keresnek. A szövetség szerint jót tenne a hazai ellátórendszernek, ha többszektorúvá válna, ahol egyenrangú fél lehetne az állami tulajdonú, az önkormányzati, az egyházi fenntartású, az alapítványi és a magánegészségügyi intézmény, egészséges verseny alakulhatna ki a betegért, a beteg gyógykezeléséért.