Teljesen átalakul az ingatlanpiac - digitális stratégia készül
2018.06.02
A nemzetközi szinten is egyre nagyobb teret nyerõ digitalizációs forradalom belépett a magyar ingatlanpiacra is: a property technology alapvetõ változásokat hozhat - derült ki az elsõ közép-európai proptech konferencián.

A kormányzat is nyomon követi ennek az új iparágnak a sorsát, és az ingatlanszektorban tapasztalható munkaerõhiány csökkenéséért is lépéseket tesz. Az iparági szövetségen, az IVSZ-en belül megalakult a PropTech munkacsoport, amely ágazati stratégiát dolgoz ki az ingatlanszektor digitalizációja érdekében.

Elkezdõdött az ingatlanpiac digitális alapokra támaszkodó átalakulása. A szektoron belül megjelenõ property technology, azaz a proptech iparág a jövõben gyökeresen átalakítja az emberek otthonait, munkahelyeit - derült ki az ingatlan.com és HWSW.hu által szervezett elsõ közép-európai PropTech konferencián. Major Gábor, az IVSZ - Szövetség a Digitális Gazdaságért fõtitkára elmondta, hogy a digitalizációt nem lehet megúszni vagy fél gõzzel csinálni az ingatlanszektorban sem: ha valaki a régi világban marad, akkor folyamatosan lemorzsolódik a globális versenyben. Major Gábor bejelentette, hogy IT-szektorban érdekelt vállalkozások és ingatlanpiaci szereplõk részvételével megalakult az IVSZ PropTech munkacsoportja, amelynek célja egy digitális ágazati cselekvési terv alapjainak lerakása.

Pomázi Gyula iparági stratégiákért és szabályozásért felelõs helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a digitális szemlélet elterjedése mellett a kormányzat lépéseket tesz az ingatlanpiacon és az építõiparban tapasztalható munkaerõhiány leküzdése ellen is. “A munkaerõhiány felszámolása érdekében a kormányzat meghallgatja az iparági szereplõk igényeit, támogatja a rövidebb idõtartamú, munkahelyi képzéseket és vállalatközi együttmûködéseket, a felsõoktatással együttmûködve pedig szorgalmazza a vállalatok duális szakképzésben való részvételét” - fogalmazott az innovációs és technológiai minisztérium helyettes államtitkára.

Kalmár Zoltán, az ingatlan.com értékesítési vezetõje azt emelte ki, hogy a proptech elõször a kereskedelmi ingatlanoknál hozhat látványos változásokat, többek között azért, mert a digitális megoldások révén az épületeket, irodákat használó, bérlõk cégek hatékonysága javulhat és az ingatlanok rezsiköltsége is jelentõsen mérsékelhetõ.