A Jasper Wildfire Complex biztosítási veszteségei meghaladták a 653,4 millió dollárt
2024.09.11

A CatIQ - Catastrophe Indices and Quantification (Katasztrófaindexek és -számszerűsítés) szerint a Jasper Wildfire Complex biztosítási veszteségei meghaladták a 880 millió C$-t (653,4 millió $).

A Jasper Wildfire Complex egyike volt a Kanadát a nyáron hat hét alatt sújtó több nagy katasztrófaeseménynek, amelyek óriási nyomást gyakoroltak a biztosítási kárrendezőkre.

Az erdőtűz július 22-én kezdődött és gyorsan terjedt, megrongálva vagy elpusztítva az albertai Jasper Nemzeti Park kereskedelmi és lakóközpontjának mintegy egyharmadát.

A súlyos időjárási események okozta katasztrófakárokat Kanadában 809 millió dollárra becsülik.

A károkat a július közepi esőzések Ontario déli részén, a július 22-én Jasperben keletkezett erdőtüzek, az augusztus 5-i jégeső Calgaryban, valamint az augusztus 9-én Montreal térségében egy extratrópusi ciklon által okozott heves esőzések okozták.

A 2016-os Fort McMurray-i tűzvész után ez az esemény a második legdrágább erdőtűz Alberta történetében a biztosított veszteségek tekintetében - közölte a Kanadai Biztosítási Iroda, és a júliusban Torontót és Ontario déli részeit sújtó súlyos áradásokból eredő több mint 940 millió dollárnyi biztosított veszteséget követően ez egy költséges időszakot jelent a kanadai biztosítási és viszontbiztosítási ágazat számára.

Az IBC és tagjai együttműködnek a kormányokkal és a szabályozó hatóságokkal, hogy országszerte foglalkozzanak a kárbecslői kapacitással, és segítsenek a közösségeknek olyan stratégiákat elfogadni, amelyekkel ellenállóvá tehetőek és mérsékelhetők a jövőbeli erdőtüzek okozta károk.

Az IBC által nyilvántartott legmagasabb biztosított káreseményi év - 2022 dollárban kifejezett káresemények és korrigált költségek - 2016-ban volt. A biztosítók abban az évben 5,96 milliárd C$ kártérítést fizettek ki, elsősorban a Fort McMurray-i erdőtűz miatt.

„Egy olyan korban, amikor az árvizek, hőhullámok és erdőtüzek egyre gyakoribbak és súlyosabbak, megtanultuk, milyen fontos, hogy az emberek a katasztrófa bekövetkezte után a lehető leghamarabb biztonságosan visszatérjenek otthonaikba és közösségeikbe” - mondta Craig Stewart.

Az elkövetkező hónapokban, ahogy az újjáépítési erőfeszítések megkezdődnek, fontos lesz, hogy a kormányzat minden szintje együttműködjön egy világos, hatékony és eredményes döntéshozatali folyamat kialakítása érdekében, hogy biztosítsa a következetes előrehaladást.

Az albertai Fort McMurrayben 2016-ban pusztító erdőtűz után az önkormányzat kiváló munkát végzett a tűzzel szembeni ellenálló képességgel kapcsolatos fontos erőfeszítések megtételében, különös hangsúlyt fektetve az otthonok sebezhetőségének csökkentésére olyan programokon keresztül, mint a FireSmart.