Itt van Budapest elsõ közösségi robogója
2018.06.03
Blinkee.city néven, 50 darabos flottával elindul Budapest elsõ közösségi robogós rendszere, ami teljesen elektromos. A lengyel márkatulajdonos elsõ külföldi partnere a magyar cég, melynek stratégiai partnere az E.ON energiaszolgáltató.

A kulcs nélküli, közösségi elektromos robogómegosztó-rendszer mobilalkalmazáson keresztül kezelhetõ. A regisztráció után kiválasztható a legközelebb esõ szabad robogót, és 15 percre le is lehet foglalni (ennyi idõ van odaérni a helyszínre). A fizetés percdíj alapú (vagyis nem kell elõre feltölteni egy meghatározott keretet). Az alappercdíj 49 forint, a diákoknak külön kedvezmény jár: 41 forintos percdíjjal használhatják majd a robogókat. A parkolás 6 forint lesz percenként (ezzel a Blinkee a már a piacon lévõ közösségi autós rendszerek percdíja alá ment jócskán). 

A Blinkee.city robogói segédmotoros kerékpárnak számítanak, 3,1 KW motorteljesítményükkel és 35 Ah teljesítményû aksijaikkal akár 60 kilométert is lehet velük menni. 16 évesnél idõsebbek használhatják, legalább féléves AM kategóriájú jogosítvánnyal. Bukósisak használata kötelezõ, de ez is része a szolgáltatásnak, a bukók a csomagtartóban találhatóak.

Nagy különbség, hogy a Blinkee.city robogóit nem kell dokkolókban lerakni, mint a hasonló elvek alapján mûködõ biciklis (Mol Bubi) megosztási rendszernél. A Blinkee.city figyeli az aksik töltöttségi állapotát és cseréli azokat. A csere egyperces folyamat, és már újra aktív is lesz a frissen töltött járgány a flottában. A jármûvek teljes körûen biztosítottak.