A vártnál jelentõsebben emelkedtek a fogyasztói árak az euroövezetben
2018.06.07
Az energiaköltségek megugrásának eredményeként a vártnál erõsebben emelkedtek a fogyasztói árak májusban az euróövezetben, megközelítve az Európai Központi Bank 2 százalékos célszámát.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat elõzetes adatai szerint májusban 1,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves összevetésben. Az áprilisban mért 1,2 százalékos emelkedés után az elemzõk is gyorsulásra, de csak 1,6 százalékos ütemre számítottak.

A májusihoz hasonlóan erõs emelkedést legutóbb tavaly áprilisban, illetve februárban mértek, akkor 1,9 százalékra, illetve 2,0 százalékra rúgott az éves összevetésû ütem. A gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 1,1 százalék volt májusban. Elemzõk 1,0 százalékot vártak az áprilisi 0,7 százalékos emelkedés után.

Az energia és a feldolgozatlan élelmiszerek árváltozását nem tartalmazó infláció 1,3 százalékot tett ki májusban, 0,2 százalékponttal haladta meg az áprilisi értéket.

A legjelentõsebb mértékben, 6,1 százalékkal az energiaárak nõttek, az élelmiszerek, dohánytermékek és alkoholos italok 2,6 százalékkal, a szolgáltatások pedig 1,6 százalékkal drágultak májusban. Olaszországban 0,6 százalékról 1,1 százalékra, Franciaországban pedig 1,8 százalékról 2,3 százalékra gyorsult a pénzromlás éves üteme a nemzeti statisztikai hivatalok adatai szerint.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságában, Németországban az egy évvel korábbihoz képest 2,2 százalékkal nõttek a fogyasztói árak az áprilisban mért 1,6 százalék után.