Alig ismert itthon a fintech fogalma
2018.06.07
A magyarok döntõ többsége - 80 százaléka - nincs tisztában a fintech fogalmával, viszont jelentõs hányaduk nyitott az új technológiák használatára a pénzügyeiben is - derül ki a Cofidis Hitel Monitor országos reprezentatív kutatásának adataiból.

Ezzel együtt a kutatás szerint sokan hallottak az olyan megoldásokról, mint a mobilos fizetés (57 százalék), videós azonosítás (41) vagy virtuális pénzzel történõ fizetés (39 százalék). Legalább egy konkrét megoldásról a válaszadók 68 százaléka hallott már. A legújabb pénzügyi informatikai technológiákra a többség – a válaszadók 57 százaléka – nyitott, de még kevesen használják õket a mindennapok során (17 százalék).

A fintech megoldásokba vetett bizalom alapján a magyar társadalom három jól elkülönülõ csoportra oszlik – állapítja meg a felmérés.

A lakosság 17 százaléka tartozik a pionírok közé: õk nemcsak hogy nyitottan állnak az újdonságokhoz, de használják is a legújabb informatikai pénzügyi szolgáltatásokat. A második csoport a fontolva haladóké 40 százalékos aránnyal: rájuk jellemzõ az óvatosság. Az utolsó, 43 százalékos súlyt képviselõ csoport az elzárkózóké: a jellemzõen 50 évesnél idõsebb korosztály tagjai.