Tovább élénkült a lakáspiac augusztusban - gyorsuló lakásdrágulás, növekvő kereslet
2024.09.13
  • Az ingatlan.com augusztusi lakásárindexe szerint országosan és havi szinten alig változtak az árak, éves összevetésben viszont tovább gyorsult az ingatlanok drágulása.
  • A legtempósabb árnövekedés havi szinten a budapesti agglomerációban történt, ennek ellenére a Pest vármegyei éves drágulás a legkisebb a többi régióhoz képest. A legnagyobb éves felértékelődést továbbra is a Debrecent magában foglaló észak-alföldi régió mutatja.
  • A VI. kerületi lakáspiacot már megcsapta az airbnb-tiltásának a szele, mert a prémium minőségű ingatlanok kínálata nőtt, az áruk viszont csökkent.
  • Tizenegy budapesti kerület szerepel a fővárosi aranycsapatban. Szeptember közepén ugyanis ezekben a városrészekben legalább 1 millió forintba kerülnek az átlagos négyzetméterárak.
  • A vármegyeszékhelyek között pedig öt olyan van, ahol 700 ezer forintot meghaladó szinten járnak az átlagos négyzetméterárak.

Éves összevetésben tovább gyorsult a lakások éves felértékelődése az ingatlan.com augusztusi lakásárindexe alapján. Az összeállítás az augusztusi trendek mellett bemutatja az aktuális lakásárakat, és a rájuk ható legaktuálisabb tényezőket. Az ingatlan.com lakásárindexének megbízhatóságát alátámasztja, hogy az MNB legfrissebb - 2024 első negyedéves - lakásárindexétől 0,3 százaléknál is kisebb mértékben tér el.

Országosan nem tapasztalható jelentős változás az elmúlt havi ármozgásokban, ugyanis az árak mindössze 0,1 százalékkal nőttek júliushoz képest. Az éves összevetésben viszont a drágulás üteme 6,4 százalékról 6,5 százalékra gyorsult, ami arra utal, hogy élénkülő állapotban van a lakáspiac. A kereslet élénkülésével párhuzamosan ugyanis a lakásárak is egyre nagyobb tempóban emelkednek.” - fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakember szerint területi bontásban nagy eltérések figyelhetők meg. A legjelentősebb havi áremelkedés a budapesti agglomerációban, vagyis Pest vármegyében történt, ahol júliushoz képest 1,2 százalékkal kerültek feljebb az eladó lakások és házak árai. Ezzel szemben a dél-dunántúli régióban 1,3 százalékos csökkenés következett be, ami a legnagyobb visszaesés volt az országos piacot tekintve. Éves összevetésben viszont még mindig Pest vármegyében volt a legmérsékeltebb drágulás, mindössze 3,2 százalékot tett ki. “A legnagyobb áremelkedést tavaly augusztushoz képest a Debrecent is magában foglaló észak-alföldi régióban figyelhetjük meg, ahol 8,3 százalékkal nőttek az ingatlanárak. A második helyen a nyugat-dunántúli régió áll 8,1 százalékos növekedéssel, a főváros pedig bronzérmes.” - mondta Balogh László.

Lendületbe jött a budapesti lakáspiac, de gyűlnek a felhők a főváros felett

A budapesti dinamika nem csak azért figyelemre méltó, mert a fővárosban a legmagasabbak a lakásárak, hanem azért is, mert itt a leglátványosabb a gyorsulás üteme. “Júliushoz képest 0,5 százalékkal kerültek feljebb a budapesti lakásárak, de éves összevetésben már 7,8 százalékos az áremelkedés. Ez pedig jóval nagyobb júliusban tapasztalt éves szintű 6,6 százalékos drágulási ütemnél. A legfrissebb adatok arra utalnak, hogy a budapesti lakáspiac komoly lendületet kapott a nyáron, de az is megfigyelhető, hogy gyűlnek a felhők a fővárosi lakáspiac felett.” - tette hozzá az ingatlan.com szakembere. Balogh László kifejtette, hogy az ingatlan.com adatai alapján a VI. kerületben az újszerű és felújított lakások kínálata csak az elmúlt egy hónapban közel három százalékkal nőtt, és már 815 ilyen ingatlanra keresnek vevőt. A prémium minőségű ingatlanok átlagos négyzetméterára viszont négy hét alatt egy százalékkal csökkent 1,45 millió forintról 1,43 millióra. “Nehéz lenne másként értékelni ezeket a tendenciákat, mint úgy, hogy a terézvárosi lakáspiacot megcsapta az airbnb-tiltás szele. A VI. kerületben ugyanis szeptember 15-én zárul a lakáshotelek tiltásáról szóló népszavazás, a következő hetekben pedig kormányzati szabályozást is bejelenthetnek az airbnb-k korlátozásával kapcsolatban” - fogalmazott Balogh László.

Tizenegy kerület szerepel a fővárosi egymilliós aranycsapatban

Az ingatlan.com részletesen bemutatja azt is, hogy szeptember első/második hetében a kínálati piacon milyen árak jellemezték a különböző fővárosi kerületeket és a nagyvárosokat.

Budapesten az átlagos négyzetméterár 1,06 millió forintot tett ki. Tizenegy kerületben (I., II., III., V., VI., VII., IX., XI., XII., XIII. és XIV.) már elérik vagy jóval meghaladják az 1 milliós szintet. Miközben csak négy kerületben - a XVII.-ben, a XXI.-ben, a XX.-ban és a XXIII.-ban maradtak az átlagos négyzetméterárak a 800 ezer forint alatt.

A vármegyeszékhelyek közül öt városban már 700 ezer forint felett járnak az átlagos négyzetméterárak. Debrecen vezeti a sort 833 ezer forinttal, megelőzve a győri 793 és a veszprémi 791 ezres átlagot. Majd Székesfehérvár és Szeged következik 782 ezer, illetve 771 ezer forinttal. Számos vármegyeszékhelyen viszont 500 ezer forint alatt van, Salgótarjánban, Békéscsabán, Miskolcon, Kaposváron, Szolnokon és Szekszárdon 281-472 ezer forint az eladó lakások átlagára négyzetméterenként.