Bármi áron már nem kell a lakás
2018.06.11
Miközben a hirdetési árak tovább emelkednek, a tényleges eladási árak már nem kúsznak fel olyan magasságokba, mint azt az eladók egy része várja, egyre több a beragadt lakás a kínálatban - írja a vg.hu.

A keresletre nem lehet panasz, a kedvezõ hitelek tovább fûtik a vásárlási kedvet, de egyre nehezebb jó vagy akár még elfogadható ingatlant találni, és nemcsak az árak miatt: a kínálat összetétele megváltozott, egyre több az úgynevezett beragadt lakás - hívják fel rá a figyelmet a Balla Ingatlanirodák vezetõi.

A jelenségrõl az Ingatlan.com által közölt májusi elemzés tett említést elõször, jelezve, hogy Budapesten 8 százalékkal kevesebb új hirdetést adtak fel a tulajdonosok, és 5,4 százalékkal csökkent az ingatlanközvetítõk által feladottak száma is. A lassuló dinamikájú fõvárosi piaccal ellentétben felpörgött a vidéki, ott egyre kevesebb a beragadt hirdetés, illetve lakás, különösen a nagyvárosok piaca élénkült meg – hangsúlyozta Balogh László, az Ingatlan.com vezetõ elemzõje. Még mindig Budapesten a legnagyobb a fordulatszám, a friss kínálatot most a korábbinál rövidebb idõ alatt kimazsolázzák a vevõk, miközben nõtt a beragadt lakások aránya. A szakértõ szerint az eladásra szánt ingatlanok számának csökkenése a legfontosabb jelzés, mivel az emberek 90 százaléka csak akkor vásárol, ha eladta meglévõ lakását. Vagyis ha kevesebben akarnak eladni, akkor idõvel kevesebben fognak vásárolni is.

A fõvárosi lakáspiac kettõsségét jelzi, hogy mindeközben az eladók jelentõs része még mindig az áremelkedés bûvöletében él, emiatt az ingatlanpiacon kevésbé optimista a kép, mint egy-két éve volt – összegezte a Balla Ingatlaniroda friss körképe. Nagy Andrea, a hálózat bel-budai és észak-budai irodájának szakmai vezetõje elmondta, a túlárazott ingatlanok sokszor beragadnak, gyakran akkor is, ha a tulajdonosok megpróbálnak árat csökkenteni. Erre jellemzõen már csak akkor hajlandók, ha sok hónapja nincs vevõ a lakásukra – tette hozzá Hart Erzsébet, a hálózat VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetõje.