Viharok után megugrik a biztosításkötések száma
2018.06.11
Megnõ a szerzõdéskötések száma egy-egy nagyobb nyári vihar után, ilyenkor több száz új biztosítást kötnek a társaságok. A klímaváltozás hatása erõsen érzõdik a károkban: az idõjárás változékonyabb, sokkal több a rendkívüli idõjárási jelenség, vihar, extrém csapadékmennyiség, ami növeli a kockázatot - mondta az InfoRádiónak a MABISZ elnöke.

Pandurics Anett szerint a nyár folyamán még lehetnek meglepetések az idõjárásban, így nem árt, ha az ügyfelek gondoskodnak az ingatlanjuk biztosításáról. Az elnök azt is elmondta, hogy a szélsõséges idõjárással párhuzamosan nõhet a káresetek száma is, illetve az új típusú káresemények megjelenése is. "Idén egyelõre nagy árvizek nem sújtották Magyarországot, óriási földrengés sem volt. A káresetek számát a rendkívüli események befolyásolják, a viharkárok számossága azonban mindenképp növekedést mutat" - mondta Pandurics Anett.

Magyarországon a víz okozta károk a legjelentõsebbek, de ide tartozik a villámcsapás is, hiszen az is viharhoz kapcsolódik - mondta a MABISZ elnöke. Hozzátette, úgy tûnik, hogy az árvizes szezont idén megúsztuk, a téli árhullám sem okozott nagy káreseményeket, és bár Magyarország földrengésveszélyes területen fekszik, az utóbbi idõben nem volt példa ebbõl származó komoly kárra sem.

A nagyobb viharok után pár nappal megugrik a szerzõdéskötések száma: "Ha a saját bõrükön, vagy a környezetükben tapasztalják azt emberek, hogy a viharok milyen károkat tudnak okozni, akkor nõ meg a kötési kedv, pedig okosabb lenne elõbb gondolni erre" - hangsúlyozta Pandurics Anett.