Elindult a MUISZ online kampánya
2018.06.14
Ezt ne felejtsd otthon - mi van a profi utazók bõröndjében? címmel indított online kampányt a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. Néhány utazási iroda tapasztalt és sokat látott munkatársa osztja meg a kampány keretében az olvasókkal, hogy mit vinnének magukkal egy távoli és ismeretlen országba - írja a turizmus.com

Az utasbiztosítás - az EU egészségkártya mellett is - nagyon fontos, hiszen az utóbbi csak az állami kórházakban nyújt alapellátáshoz fedezetet, ráadásul nem fizeti a tolmácsot sem, ha kórházba kerülünk külföldön. Az Európai Unión kívüli utazás esetében pedig – különösen akkor, ha még a kontinenst is elhagyjuk – elengedhetetlen a biztosítás, hiszen a legkisebb baleset vagy egy enyhébb, de orvosi ellátást igénylõ sérülés is jelentõs költségeket emészthet fel.

Nem feledkezhetünk el a gyógyszerekõl, a saját gyógyszereken kívül a lázcsillapító, a fájdalomcsillapító, fertõtlenítõ szer, hasi problémákra való szer, valamint kötszer és sebtapasz az alapfelszereltség része.

Elindulás elõtt javasolt felaírni az illetékes külképviselet elérhetõségeit, szervezett utazások esetén az utaslevelek egyébként általában ezeket tartalmazzák.

Jól jöhet a felfújható nyakpárna, amely hosszú utazásnál segít az alvásban, késõbb pedig akár ülõpárnának is használható.

Ugyancsak jól jöhet egy elektromos átalakító, elsõsorban a tengeren túli utaknál.

A füldugó segít a pihenésben, akár utazás közben, akár este, a folyékony kézfertõtlenítõ (kis úti kiszerelésben) és nedves kéztörlõ jó szolgálatot tehet.

Mindenekelõtt az érvényes úti okmányok, a vízum - ha szükséges -, valamint az utazási iroda által kiállított részvételi jegyek és utaslevél. Mivel ezek nélkül nem utazhatunk, mindig elsõként tegyük be õket a táskánkba! Feltétlenül gyõzõdjünk meg arról is már az utazás tervezésekor és még egyszer az indulás elõtt is, hogy visszautazáskor is érvényesek lesznek ezek a dokumentumok, és megfelelnek majd a helyi szabályoknak.