A TBSZ-ek száma nõ, a NYESZ-eké csökken
2018.06.16
Rekordot döntött április végén a brókercégeknél lévõ, ügyfelek tulajdonát képezõ értékpapírok állománya. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint csaknem 35 ezermilliárd forintnyi idegen tulajdonú (vagyis ügyfelekhez tartozó és nem a pénzügyi intézmények saját számláin lévõ) értékpapír volt a pénzügyi szolgáltatóknál vezetett értékpapírszámlákon - írja a vg.hu.

Az összeg történelmi rekord, és bõ 11 százalékkal több a tavaly áprilisinál. Ebbõl a hitelintézeteknél vezetett számlákon több mint 25 300 milliárd, a befektetési vállalkozásoknál 2846 milliárd, a fióktelepként mûködõ pénzügyi cégeknél pedig 6843 milliárd forintnyi értékpapír volt.

A brókercégeknél kezelt állomány hízott a leggyorsabban, több mint 13 százaléknyit nõtt egy év alatt. A külföldi befektetések egyre népszerûbbek, a devizaeszközök volumene a brókercégeknél 758,4 milliárd forintra nõtt, ami éppúgy történelmi rekord, mint a forintértékpapírok 2087,6 milliárdos mennyisége.

Ismét emelkedik az adókedvezménnyel támogatott tartós befektetési számlák (TBSZ) száma és a rajtuk lévõ állomány is. Április végén 353 ezer TBSZ volt az országban, ennek döntõ része a bankoknál, de csaknem 102 ezret a brókercégeknél vezettek az ügyfelek. A TBSZ-eken lévõ vagyon ismét átlépte a 2500 milliárd forintos lélektani határt, ebbõl a brókercégekre 795 milliárd jutott. A bankoknál 1690,5 milliárd forintnyi TBSZ-vagyon volt, a fióktelepek 24 milliárd forintot kezeltek ilyen számlákon.