Tovább csökken jövõre a deficit
2018.06.17
A korábban kiszivárgottal megegyezõ számokat tartalmazza a jövõ évi költségvetési javaslat, a gazdaság 4,1 százalékkal nõhet, a hiány 1,8 százalékra csökkenhet és az infláció 2,7 százalékos lehet.

A kedvezõ fiskális folyamatoknak köszönhetõen 4,1 százalékos növekedéssel, 1,8 százalékos deficittel és 2,7 százalékos inflációval számolunk – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetési törvény benyújtásakor. A mûködési költségvetés hiányt nem idéz elõ, a deficitet a beruházások adják. A jövõ évi költségvetés középpontjában a biztonságos növekedés lesz – húzta alá.

Hozzátette, negyven éve nem volt olyan alacsony a devizaadósság, mint most, ugyanakkor a nemzetközi környezet miatt óvatosan terveznek, emiatt 2019-ben az általános tartalék összegét másfélszeresére növelik.

A 2019-es költségvetésnek köszönhetõen mindenki elõre tud lépni – hangsúlyozta a miniszter. Négyezer milliárd forint beruházás szerepel a költségvetésben, többek között fõvárosi és oktatási fejlesztéseket is

A költségvetés nem forgatja fel az adórendszert, marad a 15 százalékos szja, és a célzott áfacsökkentések is megmaradnak. Jövõre folytatódik a megszokott adócsökkentések iránya, a szocho 2 százalékponttal csökken, 19,5 százalékról, 17,5 százalékra csökken a kulcs, így 100 milliárd forinttal több marad a magyar vállalatoknál.

A demográfiai kihívások leküzdésére további intézkedések várhatóak, a magyar családok támogatása a cél, a CSOK, a GYES és GYED extra is megmarad, kiteljesedik a kétgyermekesek adókedvezménye. "A gyermeknevelést is támogatni szeretnénk, bõvítjük a bölcsõdei helyeket.
A nyugdíjak tartsák meg a reálértékeiket, így 2,7 százalékos nyugdíjemeléssel számolunk" – húzta alá a tárcavezetõ. Ha 3 százalék felett nõ a GDP, amire jó esély van, akkor nyugdíjprémiumot fogunk fizetni. A nagy ellátórendszerek alapvetõen nagyobb összegbõl gazdálkodhatnak és a honvédelmi büdzsé megháromszorozódik. A miniszter kiemelte a kösztisztviselõk béremelését, aminek részleteirõl õsszel dönthetnek.

A Belügyminisztérium összesen 773 milliárd forint kiadással számolhat 2019-ben, szemben az idei 791 milliárd forinttal. A fejezet 27 milliárd forintos bevétellel számol, így a tárca költségvetési támogatása várhatóan csaknem 746 milliárd forint lesz jövõre.

Jövõre csaknem 513 milliárd forint juthat honvédelemre. Ez az összeg a jövõre jelzett nominális GDP több mint 1,16 százalékának felel meg. Az idei költségvetésben ez az arány 1 százalék körül volt. A kormány által benyújtott költségvetési javaslat szerint mintegy 86 milliárd forinttal emelik a honvédelmi kiadások keretét.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak összesen 287,2 milliárd forint kiadást és 6,98 milliárd forint saját bevételt irányoz elõ a költségvetésrõl szóló törvényjavaslat. Ez azt jelenti, hogy mintegy 67,1 milliárd forinttal többet költhet jövõre a tárca, mint az idén.

Az Igazságügyi Minisztérium jövõ évi költségvetésében a 14,744 milliárd forint támogatás mellett 930 milliós tervezett bevétel szerepel. Az idei évben ez az összeg 8,955 milliárd, illetve 630 millió forint. A bíróságok költségvetési támogatása a javaslat szerint jövõre 138,428 milliárd lesz, amihez 2,258 milliárdos tervezett bevétel járul.

A Miniszterelnökség 790 milliárd forint kiadással tervezhet a soron következõ évben, ebbõl 51 milliárd forint saját bevétel a büdzsétervezet szerint.

A Miniszterelnöki Kormányiroda 183 milliárdot költhet jövõre, ehhez a kerethez 6,7 milliárd forintot ad az új tárca saját bevétele.

122 milliárd forintot kap a Miniszterelnöki Kabinetiroda, amelyhez csupán 50 millió forint saját bevétellel járul hozzá Rogán Antal minisztériuma.

Az Agrárminisztérium számára közel 206 milliárd forintot különít el a Varga Mihály által jegyzett tervezet, ebbõl mintegy 32 milliárd a szaktárca bevétele.

A Pénzügyminisztérium mûködésére közel 794 milliárd forintot szánnak, ennyibõl gazdálkodhat Varga saját tárcája jövõre. Ebbõl 59 milliárd forintot tesz ki a minisztérium saját bevétele.

Az újonnan létrehozott Innovációs és Technológiai Minisztérium 1410 milliárd forintból gazdálkodhat, Palkovics László tárcája ezen belül 110 milliárdos saját bevétellel kalkulálhat.

Az Emberi Erõforrások Minisztériuma 3490 milliárd felett rendelkezhet 2019-ben, ezzel a humán tárca kapta a legnagyobb keretet a minisztériumok közül. A Kásler Miklós irányította tárca saját bevételei 1040 milliárd forintra rúgnak majd a költségvetési javaslat alapján.