Óriási szakemberhiánnyal küzd a hazai kkv-szektor
2018.06.18
A hazai kkv-k több mint felének a szakemberhiány okozza a legnagyobb problémát – derül ki a K&H Kkv bizalmi index kutatásának legutóbbi adataiból. A cégek kétharmada szembesült már az elmúlt fél évben a munkaerõhiányra visszavezethetõ nehézséggel. Tapasztalt és nagy tudású munkaerõt találni a legnehezebb.

Hiába csökken a munkanélküliség, a KSH adatai szerint rohamtempóban növekszik a betöltetlen pozíciók száma. A legalább 5 fõt foglalkoztató vállalkozások több mint 73 ezer üres álláshelyrõl számoltak be tavaly év végén – egy évvel korábban ez a szám csak 55 500 volt. A K&H Kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredménye alapján az elõzõ negyedévhez képest kis mértékben csökkent ugyan a munkaerõ-felvételben gondolkodó cégek aránya (34 százalékról 28-ra), de az elmúlt négy évre jellemzõ 20 százalékhoz képest ez még mindig kiemelkedõ.

A K&H által megkérdezett cégek 57 százaléka állította, hogy a munkaerõ- és szakember-hiány akadályozza üzleti tevékenységüket, ehhez képest a többi akadályozó tényezõ szinte eltörpült a felmérésben.

Pénz- és tõkehiányról 22, kereslethiányról 21, kapacitáshiányról 19 százalék panaszkodott. Azt, hogy, semmi sem akadályozza a gördülékeny üzletmenetben, 10 százalék érezte.

Ahogy egyre inkább elõtérbe kerül az Y generáció, úgy lesznek egyre keresettebbek a tapasztaltabb munkavállalók. A K&H kutatásában részt vevõ kkv-k 72 százalékának okoz gondot az új, tapasztalt munkavállalók felvétele. A kezdõk levadászása sem elhanyagolható probléma, ezzel a felmérés szerint 43 százalék nem boldogul.

Mindezekbõl az is következik, hogy sokkal nagyobb gondot okoz a cégek számára a tapasztaltabb alkalmazottak megtartása, mint a munkahelyek váltogatása miatt gyakran megkövezett junioroké: a cégek 40 százalékának okozott nehézséget a szeniorok megtartása, a kezdõkre viszont csak 22 százalék „panaszkodott”.

A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index összeállítása 400 magyarországi székhelyû, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik. A kutatásában a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezõt és annak várt változásait vizsgálják: vevõi kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerõ, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A legutóbbi felmérés 2018. február 22 és 2018. március 9. között történt.