Kibertámadás érte a Network Rail-t
2024.10.04

A Network Rail nyilvános wifi-hálózatát múlt héten az Egyesült Királyság több vasútállomásán feltörték, és a rendszerhez hozzáférő utasok számára egy olyan képernyő jelent meg, amelyen az európai terrortámadásokról szóló részletek voltak láthatóak.

London Euston, Manchester Piccadilly, Birmingham New Street és Glasgow Central állomásai voltak azok, amelyeket érintett a Network Rail WiFi hálózata elleni kibertámadás, amelyet feltehetően a Telent üzemeltet.

A brit közlekedési rendőrség az utasok által a tegnap esti csúcsforgalom kezdetén tett bejelentések nyomán vizsgálatot indított az incidens ügyében.

A helyzetet kommentálva William Wright, a Closed Door Security vezérigazgatója elmondta: „Ez az incidens jól mutatja, hogy a kibertér hogyan kapcsolódik bele a geopolitikai feszültségekbe. Nem tudjuk, hogy ki hajtotta végre a támadást, de egyértelműen arra használják fel, hogy félelmet keltsenek az Egyesült Királyság lakosságában, és hogy erős politikai üzenetet közvetítsenek.”

Wright szerint úgy tűnik, hogy a támadás valójában a wifi szolgáltató ellen irányult, ami „egy újabb olyan ellátási láncot érintő támadást jelent, amely az Egyesült Királyság kritikus nemzeti infrastruktúráját károsította."

„Tekintettel arra, hogy a TfL és a Synnovis elleni támadások ilyen szorosan követik egymást, egyértelmű, hogy a nemzetállami ellenfelek az Egyesült Királyságot vették célba, és eltökélt szándékuk, hogy kárt okozzanak az országnak” - mondta.

„Más szervezeteknek ismét arra kell használniuk ezt az incidenst, hogy emlékeztessék őket a támadásokkal szembeni védekezésük javítására, és arra, hogy minden beszállítójuk megfelelő kiberbiztonsági higiéniát gyakoroljon.” - tette hozzá.