Magyarországon nyithat irodát a Nemzetközi Beruházási Bank
2018.06.20
A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) Budapesten nyit regionális irodát – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter, gazdaságpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes, miután egyetértési nyilatkozatot írt alá Nyikolaj Koszov bankelnökkel.

A pénzügyminisztérium sajtóközleménye szerint a tárcavezetõ azt is elmondta, hogy Budapest dinamikusan fejlõdõ nemzetközi gazdasági és pénzügyi központ, amit jól mutat a mostani irodanyitás mellett az is, hogy az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) már korábban budapesti iroda alapítása mellett döntött.

Az NBB új Európai Regionális Irodája Magyarország számára is fontos, mivel az alapítása egybeesik a kormánynak azzal a törekvésével, hogy tovább erõsítsék a bank tagállamai közötti gazdasági együttmûködést és a nemzetközi pénzintézet eszközeivel is segítsék az egyes tagállamok gazdasági fejlõdését.

A tárcavezetõ emlékeztetett, hogy Magyarország és a kelet-európai régió gyorsan fejlõdõ államai számára a következõ idõszak egyik kulcskérdése a versenyképesség emelése. Ehhez pedig szükség van a vállalati hitelezés további bõvülésére, amit Budapestrõl még hatékonyabban támogathat a jövõben az NBB. 

A szándéknyilatkozat aláírását követõen a felek elkezdik kidolgozni a központ jogi helyzetét rendezõ székhely-egyezményt. A dokumentum parlamenti jóváhagyását követõen, a tervek szerint 2019 elején nyithat meg az iroda.

Magyarország 2015-ben újította meg tagságát a Nemzetközi Beruházási Bankban. Oroszország és Bulgária után Magyarország a harmadik legnagyobb részvényese lett a pénzintézetnek. A közlemény szerint a csatlakozásról szóló döntésben igen fontos szerepe volt annak, hogy a bank vezetése új alapokra helyezte az intézmény mûködését. A pénzintézet új stratégiája és annak gyors ütemû végrehajtása lehetõvé tette, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank modern, nemzetközi fejlesztési bankká váljon.