Azonnali tiltás és bírság egy újabb jogosulatlan követelésvásárlónak
2018.06.21
Az MNB 7,5 millió forint bírságot szabott ki az Ingatlan Hasznosító és Befektetõ Ingatlanbankár Kft.-re engedély nélküli követelésvásárlási tevékenység miatt, s megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását. A jegybank az elmúlt két évben számos büntetõfeljelentést tett és félmilliárd forintnyi bírságot szabott ki a jogosulatlan követelésvásárlások visszaszorítása érdekében - írja közleményében az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárást folytatott le annak tisztázására, hogy a budapesti Ingatlan Hasznosító és Befektetõ Ingatlanbankár Kft. végzett-e üzletszerûen, a jegybank engedélye nélkül pénzügyi szolgáltatásnak minõsülõ követelésvásárlási tevékenységet.

A jegybanki vizsgálat megállapította, hogy a társaság üzletszerû tevékenysége keretében – azaz rendszeresen, nyereség érdekében, elõre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötésével – több pénzügyi intézménytõl is vásárolt vállalati követeléseket az áttekintett mintegy 2,5 éves idõszakban. A társaság ugyanakkor nem rendelkezett/rendelkezik az e tevékenység végzéséhez szükséges felügyeleti engedéllyel.

Az MNB mindezek alapján határozatában engedély nélkül végzett pénzügyi szolgáltatási tevékenység miatt 7,5 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta az Ingatlan Hasznosító és Befektetõ Ingatlanbankár Kft.-t, s azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását. A társaság tevékenységével összefüggésben az MNB már a piacfelügyeleti eljárás közben feljelentést tett.

Mint emlékezetes, a jegybank 2015-ben több mint négyszáz itthoni pénzügyi intézményt kötelezett rendkívüli adatszolgáltatásra azok eladott követelései kapcsán. Ennek nyomán több ezer engedményezési ügyletet és követelésvásárlót ellenõrzött, tucatnyi piacfelügyeleti eljárást indított, amelyek nyomán már 2016-tól több felügyeleti intézkedést is hozott. A jogosulatlan követelésvásárlókra vonatkozó vizsgálatsorozat végéig az MNB mintegy 500 millió forint bírságot szabott ki engedéllyel, regisztrációval e tevékenységre nem rendelkezõ társaságokra, s emellett számos büntetõfeljelentést is tett.