Tisztulnak a banki portfóliók
2018.06.21
Látványosan javult a március végéig tartó egy év alatt a hitelintézetek hitelportfóliójának minõsége – derül ki a friss statisztikákból. A lakossági adósoknál is sokkal jobb lett a helyzet, közel egyharmadával csökkent a hitelintézeti szektor nem teljesítõ hiteleinek állománya a március végéig számolt egy év alatt – írja a vg.hu a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikái alapján.

A jegybank adatai szerint az elsõ negyedév végén 1097,5 milliárd forintnyi hitel tartozott ebbe a kategóriába, ami 32,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Ezen belül a háztartások nem teljesítõ portfóliójának mérete 37,5 százalékkal, 528,3 milliárd forintra olvadt, a jelzáloghiteleké pedig 42,5 százalékkal, 357,2 milliárdra csökkent.

Az MNB adatai szerint a nem pénzügyi vállalatoknál is látványosan zsugorodott a nem teljesítõ állomány: az elsõ negyedév végén regisztrált 423,9 milliárd forintos mennyiség 31,1 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A nem teljesítõ hitelek arányában is szembetûnõ javulást tükröznek az MNB legfrissebb számai: ennek az az oka, hogy mind a háztartások, mind a vállalatok hitelállománya növekedett a 2018. március végéig tartó egy év alatt, amellett, hogy a nem teljesítõ minõsítésbe tartozó kölcsönök mennyisége is gyorsan csökkent.

Így a hitelintézeti szektor teljes hitelportfóliójának 5,75 százaléka tartozott a nem teljesítõ kategóriába március végén, miközben egy évvel korábban még kicsivel 9 százalék felett járt ez az arány.
A nem pénzügyi tevékenységet végzõ vállalatoknál 10,3-rõl 6,4 százalékra esett a nem teljesítõ tételek súlya tizenkét hónap alatt, míg a háztartásoknál is sikerült 10 százalék alá szorítani – 14,9-rõl 9,2 százalékra – az arányukat. A háztartások jelzáloggal fedezett hiteleinél is hasonló a helyzet a jegybanki számsorok alapján: ezeknél a kimutatott állomány 9,3 százaléka volt nem teljesítõ március végén, miközben 2017 elsõ negyedévének végén még 15,4 százalék.