Egyszerre hajt az AXA, és a Generali a HSBC biztosítójára
2011.12.09
Az AXA és a Generali is az ajánlattevõk között szerepel a HSBC Holding eladásra szánt általános biztosító részlege iránt – közölték az ügy részleteit ismerõ források a Reutersnek.

A HSBC, Európa legnagyobb bankja szeptemberben indította el az eladási folyamatot, melybõl 1 milliárd dolláros bevételt remélnek. A holding nem-életbiztosítási tevékenységet végez Ázsiában, néhány latin amerikai országban és Franciaországban.

A források azt is elmondták, hogy a HSBC egyben szeretne megválni az üzletágtól, de akár részleteiben, földrajzi egységek szerint is hajlandó megválni, amennyiben úgy magasabb ajánlatot kap.

Nincsenek információk ugyanakkor arra vonatkozóan, hogy a két ajánlattevõ egyben, vagy részleteiben szeretné megvásárolni a biztosítási üzletágat. Az ajánlatok második fordulójára valamikor december végén kerülhet sor – közölte az egyik forrás.

A HSBC tervezett értékesítése az elsõ bankbiztosítási ügylet lenne Ázsiában, ezért az ügylet kialkudott értéke egyfajta benchmarkként is szolgálhat a késõbbiekben.

A HSBC általános biztosítási termékeit számos piacon értékesíti, azonban a díjbevételek nagy része – hozzávetõleg 300 millió dollár - Hongkongból és Szingapúrból származik.

A tervezett ügyletre nem épp a legrózsásabb gazdasági helyzetben kerül sor, hiszen számos pénzügyi intézményt források átcsoportosítására, és takarékoskodásra kényszerít az eurózóna adósságválsága. Ennek eredményeként a korábban remélt 1 milliárd dollár helyett, valószínû, hogy csak 750 milliót hoz bankcsoport konyhájára az adásvétel.

A bankcsoport májusban jelentette be, hogy megválik a nem core-tevékenységhez tartozó üzletágaitól, melynek részeként az Egyesült Államokban mûködõ bankhálózat egy részét is bezárja, valamint számos európai lakossági banki üzletágától is megválik, például Lengyelországban és Oroszországban.

A HSBC 2008 májusában jelent meg a magyar piacon a 2001-ben alapított Beneficial Magyarország Pénzügyi Zrt. felvásárlásával, 2009-ben azonban már a kivonulás mellett döntöttek.