Jövõre minden megváltozhat a cafeteria rendszerben
2018.06.21
Idén a 100 ezer forint pénzösszeg juttatás mellett Széchenyi Pihenõ Kártyát adhattak a munkáltatók béren kívüli juttatásként, addig jövõre csak a SZÉP Kártya maradna ebben az adózási kategóriában.

A népszerû juttatásokat (ajándék utalvány, Erzsébet-utalvány, nyugdíjpénztári-egészségpénztári hozzájárulás, iskolakezdési támogatás, helyi bérlet stb.) 2018-ban még 40,71 százalék közteherrel nyújthatják a munkáltatók, de ezek a juttatási elemek szinte kivétel nélkül elveszítenék adóelõnyüket 2019-re a friss javaslat szerint. Az átalakítás nem kímélné az adómentes juttatásokat sem. Az ismertebb elemek közül az óvodai, bölcsõdei térítés munkáltatói támogatásának adómentessége maradna meg.

Az idei évben felfutó juttatások közül elveszítené adómentességét többek közt a januárban bevezetett diákhitel támogatás. Sokaknak segíti jelenleg a lakáshitel törlesztését a munkáltató a 2018-ban rendelkezésre álló adómentes juttatáson keresztül. 2019-ben ez a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentessége is megszûnne, így bizonytalan, hogy milyen mértékben tudják majd ezt a cégek kiváltani.

A mobilitási célú lakhatási támogatás, melynek adómentesen adható maximális értéke 2017-rõl 2018-ra jelentõsen növekedett, az új adócsomag-tervezet szerint - ha az a jelenlegi formájában kerül elfogadásra -, akkor a távolabbról munkavállalási céllal költözõ munkatársak albérletének munkáltatói térítése is sokkal magasabb közterhekkel adózna 2019-ben.