Több mint 42 százalékkal emelkedett a biztosítók utasbiztosításokból származó díjbevétele
2018.06.26
Több mint 42 százalékkal emelkedett, így csaknem hárommilliárdot ért el a biztosítók utasbiztosításokból származó díjbevétele az elsõ negyedévben az MNB adatai szerint. Ez biztató a teljes évet tekintve, s egyre nagyobb az online szerzõdéskötés szerepe is - írja a Világgazdaság.

Csaknem hárommilliárd forintot ért el az idei elsõ negyedévben a biztosítási szektor utasbiztosításokból származó díjbevétele, ami látványos, 42,7 százalékos emelkedés az elõzõ év azonos idõszakához képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Viszonyításképpen: az elmúlt évben 10,83 milliárd forintot ért el a szektorszintû díjbevétel a jegybank statisztikái szerint, ami 9,3 százalékos bõvülés. Eközben a teljes nem életbiztosítási piac 10,8 százalékos növekedést ért el az MNB adatsorai szerint – 495,2 milliárd forintos díjbevétel mellett.

A díjbevétel stabil növekedése mellett nagyot emelkedett tavaly a kárráfordítások összege is: ez 2,6 milliárd forintot ért el, ami a 2016-os érték csaknem másfélszerese. A jegybanki statisztikák szerint az utasbiztosítások – nem meglepõ módon – erõsen szezonális jellegû konstrukciók: 2016-ban a teljes évi díjbevétel 42,6 százaléka, 2017-ben pedig a 42,2 százaléka a nyári idõszakban keletkezett, vagyis a harmadik negyedévben.

A növekvõ díjbevétel hátterében elsõsorban a hazai háztartások emelkedõ utazási kedve állhat. Erre a napokban kiadott közleményében utalt az Union Biztosító is, idézve a Központi Statisztikai Hivatal adatait: a magyarok tavaly összesen 57,2 millió napra utaztak a határon túlra, ami 4,8 százalékkal haladta meg a 2016-os 54,6 millió napos értéket. Az utazások 75 százaléka volt turisztikai célú, a többnapos turistautak átlagos hossza 5,8 nap volt.

Az Union tapasztalatai szerint a külföldi utazások gyakoribbá válásával párhuzamosan fokozatosan változnak az utazási szokások is: a társasutak egyre inkább háttérbe szorulnak az egyedi szervezésûekkel szemben, amelyeket jellemzõen online, legalább részben már maguk szerveznek meg az utazni vágyók. Az utasbiztosítások megkötésének aránya is e tendenciába illeszkedik: az Union utasbiztosításainak öt éve még csupán 27 százalékát kötötték online felületen, tavaly ez az arány viszont már elérte a 46 százalékot. Ami a díjak alakulását illeti, azok szintje még mindig viszonylag alacsony az utazás teljes költségéhez képest. „Az utasbiztosítási díjak továbbra is csupán néhány százalékos részét képezik egy külföldi út teljes költségének. Az esetek többségében egy megfelelõ biztosítás személyenként napi 2-3 eurónak megfelelõ összegbõl kijön, ezért az utazás nyugalma érdekében mindenképpen célszerû indulás elõtt gondoskodni errõl a védelemrõl” – mondta Szabó Tamás, az Union utasbiztosítási üzletágának vezetõje.

A társaság közleményében felhívta a figyelmet arra is, hogy az utazási célpont, illetve tervezett program mind alapvetõen befolyásolja az optimális utasbiztosítás fedezeti körét, ezen keresztül a díját is. Ezért érdemes testre szabott utasbiztosítást kötni, hogy ne fizessünk feleslegesen olyan szolgáltatásokért, amelyeket nem veszünk igénybe. Néhány elemen ugyanakkor – ilyenek a betegség- és baleset-biztosítási limitek, az autós asszisztencia vagy az értékes mûszaki cikkek védelme – nem érdemes spórolni.