GKI: történelmi csúcson a konjunktúraindex
2018.06.27
Az üzleti várakozások megközelítették a februári csúcsot és a fogyasztói bizalmi index is rekord közeli – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Az Európai Unió támogatásával készült felmérés alapján a konjunktúraindex a májusi 8,3 pontról 9,8 pontra nõtt. Az eddigi csúcs februárban állt be 9,5 ponttal. Az üzleti bizalmi index 15,3 pontra nõtt a májusi 13,8 pontról, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 7,5 pontról júniusra mínusz 5,7 pontra javult.

A GKI közleménye szerint az üzleti szférán belül az ipar kivételével minden ágazat várakozása javult, az építõipari bizalmi index pedig történelmi csúcspontjára ért. A mélyépítõ cégek kilátásai javultak, az elõzõ háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség enyhén nõtt, a rendelésállomány értékelése viszont valamelyest kedvezõtlenebbé vált.

Az ipari bizalmi index kis mértékû visszaesése a magas májusi bázishoz képest következett be az elmúlt és a következõ idõszak termelésének, valamint a rendelésállomány – ezen belül az exportrendelések – romló megítélése miatt. A kereskedelmi bizalmi index három hónapos esést követõen ismét elérte a februári szintet, számottevõen javult az eladási pozíció és a rendelésállomány megítélése.

Bár a történelmi csúcstól elmarad, emelkedett a szolgáltatói bizalmi index is, javult az általános üzletmenet megítélése és jobbak lettek a forgalmi várakozások.

A foglalkoztatási hajlandóság az iparban gyengült, a kereskedelemben, a szolgáltató szektorban és fõleg az építõiparban viszont erõsödött, a lakosság félelme a munkanélküliségtõl pedig még soha nem volt ilyen alacsony. Az áremelési törekvés az ipari és szolgáltató vállalatok körében kissé visszafogottabb, az építõiparban és fõleg a kereskedelemben viszont erõsödött. Kis mértékben tovább erõsödött a fogyasztók inflációs várakozása. A magyar gazdaság perspektívájáról alkotott vélemény szinte minden ágazatban rosszabb lett, de a kereskedelemben és a fogyasztók körében némileg javult.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke júniusban nem sokkal maradt el az áprilisi, illetve 16 évvel ezelõtti csúcstól.

A lakosság saját pénzügyi helyzetét és jövõbeli megtakarítási képességét is kissé jobbnak látta, mint májusban, így 16 éve nem volt ilyen kedvezõ. Kedvezõbbnek látták az emberek a nagy értékû tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetõségét is.

A GKI – az EU módszertanának megfelelõen – konjunktúra-indexének kiszámításakor az üzleti szférán belül az ipar, a kereskedelem, az építõipar és a szolgáltató szektor, illetve a lakosság várakozásait veszi figyelembe. A GKI konjunktúraindex a lakossági bizalmi index és az üzleti bizalmi index súlyozott átlaga.